porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak piec kasztany jadalne?
Jak piec kasztany jadalne? Kasztany jadalne tuż po zbiorach można jeść na surowo jak ...

Biała kiełbasa gotowana: jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę?

Biała kiełbasa gotowana: jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę?

Białą kiełbasę najczęściej podajemy na Wielkanoc po prostu ugotowaną - z dodatkiem chrzanu lub ćwikły. Można dla urozmaicenia spróbować przyrządzić ją inaczej.

fot.: Photos.com
Jak podać białą kiełbasę na wielkanocne śniadanie? Białą kiełbasę można serwować na wiele sposobów. jednak najczęśtszym sposobem jest jej gotowanie. Jak to zrobić, by kiełbasa nie straciła smaku, była miękka i soczysta oraz nie popękała podczas gotowania? Podajemy kilka sprawdzonych rad

Biała kiełbasa gotowana: sposób na doskonałą kiełbasę na gorąco

Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem na przygotowanie białej kiełbasy jest jej gotowanie.

Jeśli chcesz wzmocnić smak mięsa to do wody dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego, liści laurowych i garść majeranku. Nie zapomnij o soli - inaczej biała kiełbasa  "odda" zawartą w sobie sól do wody, sama tracąc smak. Można też dodać do wody ząbek czosnku - również to zapobiegnie utracie smaku i aromatu przez kiełbasę.

Jeśli natomiast zależy ci na utrzymaniu koloru kiełbasy, to do wrzątku możesz dodać sok z cytryny. Można również ugotować białą kiełbasę w piwie. Sposób szczególnie polecany w przypadku zbyt mocno doprawionej lub zbyt słonej kiełbasy.

Kiełbasę gotujemy w odkrytym garnku, na bardzo małym ogniu - nie pozwalamy na gwałtowne wrzenie wody - grozi to popękaniem kiełbasy. Gotowanie powinno raczej przypominać parzenie. Dobrze jest przed gotowaniem nakłuć w kilku miejscach kiełbaski - to także zapobiega pęknieciu flaka pod wpływem zgromadzonych pod nim soków lub rozgrzanego tłuszczu.

Kiełbasę parzymy/gotujemy  ok 20-30 minut od zagotowania wody - po 20 minutach należy sprawdzić czy widelec wchodzi gładko w kiełbaskę. Jeśli tak - kiełbasa jest gotowa do podawania. Zazwyczaj serwujemy ją z chrzanem, ćwikłą, musztardą, ostrymi sosami na bazie majonezu.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Biała kiełbasa pieczona: pomysły na białą kiełbasę Biała kiełbasa pieczona: pomysły na białą kiełbasę

Biała kiełbasa to klasyczna potrawa, która musi się znaleźć na wielkanocnym stole. Ale nie tylko - białą kiełbasę chętnie jadamy też przy innych okazjach. Można ja przygotowywać na różne sposoby -...

Biała kiełbasa ze śliwkami: oryginalny pomysł na białą kiełbasę Biała kiełbasa ze śliwkami: oryginalny pomysł na białą kiełbasę

Białej kiełbasy, choć nie wygląda zbyt apetycznie, nie może zabraknąć w żurku wielkanocnym. Żur to nie jedyne zastosowanie białej kiełbasy, świetnie smakuje również zapiekana ze śliwkami. Podajemy...

Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami - jak ją zrobić? Przepis

Zobacz jak zrobić babkę wielkanocną - ciasto, które obowiązkowo musi się znaleźć na świątecznym stole. Podajemy przepis na tradycyjną babę drożdżową z rodzynkami - ozdobę świątecznego stołu podczas...

Aktualizacja: 16.03.2016 16:16
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Jolanta Pieńkowska, żona Leszka Czarneckiego - kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Jolanta Pieńkowska, żona Leszka Czarneckiego - kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Jolanta Pieńkowska od lat prowadzi najpopularniejsze programy i wydania serwisów ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.