porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Udane grillowanie - porady Roberta Sowy
Udane grillowanie - porady Roberta Sowy Sezon na grillowanie w pełni. Któż z nas nie lubi ...
Kiedy w lesie pełno jagód - upiecz jagodzianki! Nie ma jak domowe bułeczki z jagodami!

Bułeczki drożdżowe z jagodami - jak zrobić?

Bułeczki drożdżowe z jagodami - jak zrobić?

Bułeczki drożdżowe z jagodami - jak zrobić?

fot.: Gettyimages.com
Gdy w lasach pełno jagód, nie sposób ich nie wykorzystać w kuchni. Polecam jagodzianki. Ze świeżymi owocami smakują znakomicie. Ale jagodzianki można piec o każdej porze roku. Wtedy jednak musimy sięgnąć po mrożone owoce.

Nadzienie:

  • 250 g jagód wymieszanych z połową szklanki cukru

Na ciasto:

  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 75 ml mleka
  • 75 ml wody
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 25 g miodu
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 35 g cukru
  • 50 ml oleju roślinnego

Przed pieczeniem:

  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
  • trochę cukru do posypania bułeczek

Przygotowanie:

Całe jajka i żółtka ucieramy z cukrem i miodem na gładką masę. Drożdże rozpuszczamy w mleku, łączymy z jajkami. Miksujemy. Powoli dodajemy pozostałe składniki. Ciasto będzie gęstsze, więc zagniatamy je albo ręcznie, albo mikserem z haczykami do zagniatania ciasta do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Wówczas podwoi swoją objętość. Po godzinie odrywamy kawałek ciasta, kształtujemy placuszki, nakładamy do nich łyżkę jagód i dokładnie zlepiamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Ulepione bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i odstawiamy na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut. Czas należy jednak kontrolować, bo zależy od wielkości jagodzianek.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Beza Pavlova z mascarpone i owocami: przepis na kultowy deser Beza Pavlova z mascarpone i owocami: przepis na kultowy deser

Beza Pavlowa jest królową deserów. Uwielbiają ją chociażby Magda Gessler czy Marta Grycan. Obie panie zachęcają do zrobienie takiej bezy w domu. I wcale nie jest to trudne! Sprawdź nasz szczegółowy...

Pyszne bułeczki z jagodami - sprawdzony przepis Pyszne bułeczki z jagodami - sprawdzony przepis

Szkoda, że jagód nie można hodować, bo ich sezon jest krótki, a ceny bazarowe wysokie. Co prawda zbieranie jagód samemu jest satysfakcjonujące, ale trzeba znać miejsca, gdzie rosną. Mimo to warto...

Pierogi z jagodami - przepis na doskonałe jagodowe pierogi Pierogi z jagodami - przepis na doskonałe jagodowe pierogi

Pierogi z jagodami to niezapomniany smak lata. Jagody idealnie nadają się jako dodatek do drożdżowych ciast, tart, czy babeczek. My proponujemy prosty przepis na pierogi z jagodami.  

Aktualizacja: 07.07.2014 11:35
Autor: LES
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Piotr Tymochowicz: KIM JEST, CO OSIĄGNĄŁ? Co wiemy o słynnym specjaliście ds. wizerunku?
Piotr Tymochowicz: KIM JEST, CO OSIĄGNĄŁ? Co wiemy o słynnym specjaliście ds. wizerunku?

Piotr Tymochowicz to znany i kontrowersyjny specjalista ds. wizerunku. Współpracował ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.