porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Surówka z selera w zalewie – SPRAWDZONY PRZEPIS
Surówka z selera w zalewie – SPRAWDZONY PRZEPIS Seler i ananas są dostępne przez cały rok, dlatego warto ...
Sposoby na wykorzystanie czerstwego pieczywa

Co zrobić z czerstwym pieczywem?

Co zrobić z czerstwym pieczywem?

Co zrobić z czerstwym pieczywem?

fot.: Gettyimages.com
Jak zawsze po świętach w naszych lodówkach i spiżarniach pozostało wiele niezjedzonych czy niewykorzystanych artykułów. Najczęściej nie mamy co zrobić z pieczywem, które kupiliśmy w większej ilości tak, aby nie zabrakło go podczas świąt. Podajemy kilka przepisów z suchym chlebem.

Czerstwy chleb nie jest już taki smaczny do kanapek, zatem najlepiej wykorzystać go w przetworzonej postaci. Najczęściej z czerstwego chleba przyrządzamy grzanki, które później świetnie nadają się do wszelkiego rodzajów zup i kremów. Grzanki to jednak nie jedyne rozwiązanie kiedy pozostało nam zbyt dużo suchego chleba. Podajemy kilka przepisów na suchy, czerstwy chleb.

>>> Jak odświeżyć czerstwe pieczywo? [KLIKNIJ]

Przepis na chleb zapiekany z serem i czosnkiem

Składniki:

  • bochenek czerstwego chleba

  • 6-7 ząbków czosnku

  • 100 g masła

  • ok. 300 g sera (mozzarella, camembert itp.)

  • 1 łyżka natki pietruszki

  • 1 łyżka świeżego rozmarynu

  • 1 łyżka świeżego tymianku

  • 1 łyżka świeżego oregano

  • sól i pieprz świeżo mielone

Przygotowanie:
Zioła umyć, posiekać i wymieszać. Obrany czosnek przecisnąć przez wyciskarkę. Wszystkie składniki dodać do masła i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie rodzaje sera zetrzeć na tarce lub pokroić drobno i wymieszać ze sobą. Chleb naciąć w kratkę. Nacięcia wysmarować masłem z ziołami i wypełnić serem. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Smacznego.

Przepis na puding z pieczywa

Składniki:

  • 250 g suchej bułki

  • 300 g cukru brązowego

  • 350 ml wody

  • 2 jajka

  • 100 g rodzynek

  • 50 g płatków migdałów

  • 200 g mozzarelli

  • 8-9 łyżek masła

  • cynamon w lasce

Przygotowanie:
Do rondla wlewamy wodę, dodajemy cukier i laskę cynamonu. Mieszamy i gotujemy około 35-40 minut aż płyn zredukuje się do około ¼. Z syropu wyjmujemy cynamon i studzimy. Po wystudzeniu dodajemy jajka i całość ubijamy, aż powstanie gładka masa. Bułkę kroimy na duże kawałki, dodajemy starty ser, rodzynki i orzechy. Mieszamy i łączymy z syropem. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Wlewamy do naczynia masę i pieczemy około 10 minut pod przykryciem z folii aluminiowej w temperaturze 180°C. Po 10 minutach zdejmujemy folię dodajemy masło w kawałkach i pieczemy kolejne 12 minut. Smacznego.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Co zrobić z resztek świątecznego jedzenia? [POMYSŁY i PRZEPISY] Co zrobić z resztek świątecznego jedzenia? [POMYSŁY i PRZEPISY]

Po świętach z reguły zostaje mnóstwo jedzenia. Nie marnujmy go! Bądźmy kreatywni i wykorzystajmy resztki ze świątecznego stołu do przygotowania prostych potraw na kolejne dni. Mówimy, jakie potrawy...

Co zrobić z pieczonych wędlin po świętach? [SPRAWDZONE RADY] Co zrobić z pieczonych wędlin po świętach? [SPRAWDZONE RADY]

Wędliny, kiełbasa i rozmaitego rodzaju mięso, które zostało nam ze świąt, nie musi się zmarnować. Co z nim zrobić? Oto nasze podpowiedzi.

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Chleb - czasem kupimy go za dużo i zanim zjemy, robi się twardawy i suchy. Ale to nie znaczy, że musi się zmarnować. Podpowiadamy kilka sposobów, które pozwolą wykorzystać w kuchni czerstwy chleb.

Aktualizacja: 24.04.2014 08:18
Autor:
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Jakub Żulczyk - kim jest? [KARIERA i NAŁOGI]
Jakub Żulczyk - kim jest? [KARIERA i NAŁOGI]

Jakub Żulczyk jest pisarzem młodego pokolenia, który wsławił się ostatnio ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.