porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Mrożenie ziół: 2 skuteczne sposoby
Mrożenie ziół: 2 skuteczne sposoby Zdarza ci się czasem kupić pęczek koperku i wyrzucić połowę, ...

Dim sum: jak zrobić chińskie pierożki?

Dim sum: jak zrobić chińskie pierożki?

Gotowe pierożki gotuj na parze. Aby się nie przyklejały, każdy z nich należy ułożyć na małym kwadracie papieru do pieczenia. Chińskie pierożki gotuje się ok. 8-10 minut.

fot.: thinkstockphotos.com
Dim sum to małe azjatyckie przekąski. Należą do niech między innymi chińskie pierożki. Pierożki dim sum mogą być smażone na oleju lub gotowane na parze, z nadzieniem z wieprzowiny, kurczaka, krewetek lub warzyw, a także przybierać różnorodne kształty: sakiewek, uszek czy przypominające polskie pierogi.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki

  • 0,5 szkl. bardzo gorącej wody

Farsz:

  • 30 dag mielonego mięsa z kurczaka

  • 2 małe cukinie

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżka pora lub pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka curry

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka oleju sezamowego

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zagnieć elastyczne ciasto na pierogi. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie dodaj odrobinę mąki, jeśli zbyt twarde delikatnie zwilż je wodą. Ważne, aby ciasto na pierożki było jednolite i nie kleiło się. Z mąki i bardzo gorącej wody przygotowuje się najczęściej pierogi na parze. Jeśli chcesz usmażyć pierożki na oleju, ciasto powinno być trochę twardsze i bardziej sprężyste - możesz do ciasta dodać 1 jajko, a woda powina mieć temperaturę pokojową.

Z ciasta uformuj wałek, zawiń w folię spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj farsz do pierogów.

Cebulę oraz czosnek drobno pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Gdy cebula będzie szklista na patelnię wrzuć ją do farszu. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odłóż do osobnej miseczki. Gdy mięso ładnie się podsmaży dodaj do niego startą cukinię. Następnie całość przypraw curry, sosem sojowym, olejem sezamowym oraz solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.

Ze schłodzonego ciasta odkrawaj kawałki jak na kopytka i każdy cienko rozwałkuj (kółka powinny mieć średnicę ok. 6-8 cm). Żeby ciasto nie przykleiło się do blatu należy delikatnie podsypać je mąką.

Do ostudzonego farszu dodaj jajko i tak przygotowany farsz nakładaj na krążki ciasta (jedna łyżeczka na jeden krążek). Z krążków formuj sakiewki. Gdyby ciasto nie chciało się lepić, możesz jego brzegi zwilżyć wodą.

Gotowe pierożki gotuj na parze. Aby się nie przyklejały, każdy z nich należy ułożyć na małym kwadracie papieru do pieczenia. Chińskie pierożki gotuje się ok. 8-10 minut. Podaje na ciepło. Możesz je serwować z pysznym, chińskim sosem.

Jeśli chcesz podać pierogi smażone, to musisz gotowe pierożki ułożyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Najpierw smaż je do zezłocenia spodów, a następnie dolej wody do połowy ich wysokości i duś pod przykryciem, aż ciasto będzie ugotowane.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Pieczone pierogi z kurkami - pomysły na kurki Pieczone pierogi z kurkami - pomysły na kurki

Jak smacznie przyrządzić kurki? Możesz zrobic piergi z farszem z tych  pysznych grzybów leśnych. Kurki doskonale nadają się do faszerowania nimi  naleśników, gołąbków czy pierogów - nie są wodniste i...

Kurki w sosie sojowym: łatwy przepis Kurki w sosie sojowym: łatwy przepis

Kurki to bardzo lubiane grzyby. Jak je przygotowywać, gdy chcemy spóbować czegoś nowego zamiast klasycznej jajecznicy z kurkami czy kurek w śmietanie? Proponujemy łatwy przepis na kurki z sosem...

Pierogi z bobem: oryginalny pomysł na letnie pierogi Pierogi z bobem: oryginalny pomysł na letnie pierogi

Bób najchętniej jemy prosto z wody, wyłuskując z łupiny ugotowane ziarna. W tej najprostszej postaci bób jest idealną, zdrową przekąską. Warto go także potraktować jako bazę do potraw – np. pierogów....

Aktualizacja: 23.05.2016 16:04
Autor: AgnKal
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Wojciech Modest Amaro – kim jest? KARIERA, RODZINA
Wojciech Modest Amaro – kim jest? KARIERA, RODZINA

Wojciech Modest Amaro, właściciel Atelier Amaro jest docenionym kucharzem nie ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.