porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Sól tymiankowa: jak ją zrobić?
Sól tymiankowa: jak ją zrobić? Sól tymiankowa to nic innego jak klasyczna gruboziarnista sól morska ...

Jak gotować smacznie i dietetycznie? Dziesięć prostych trików!

Jak gotować smacznie i dietetycznie? Dziesięć prostych trików!

Jak gotować zdrowo i smacznie?

fot.: Photos.com
Oto dziesięć prostych trików, jak przygotowywać posiłki, by w daniach było mniej tłuszczu, cukru i soli. Zastosuj, a wyjdzie ci to na zdrowie!

Jak gotować zdrowiej?

1. Używaj patelni i garnków z teflonową, nieprzywieralną powierzchnią. Smażenie na nich wymaga mniejszej ilości tłuszczu (a czasami nawet możliwe jest bez tłuszczu). Wystarczy lekko spryskać dno naczynia olejem w spreju. Nadmiar tłuszczu zbieraj papierowym ręcznikiem.

2. Zamiast podsmażać cebulę czy czosnek na oleju, duś je pod przykryciem - z dodatkiem bulionu warzywnego, odrobiny wody lub białego wina. 

3. Przed pieczeniem mięsa, drobiu czy ryb usuwaj z nich widoczny tłuszcz i skórę. Wyjątek stanowi skórka kurczaka, która pozwala mięsu zachować soczystość.

4. Sól to głównie polepszacz smaku. Ale pamiętaj, że smak potraw wydobywają też świeże lub suszone zioła, np. pietruszka, tymianek, lubczyk, majeranek, imbir. Nie żałuj ich przygotowując posiłki.

5. Staraj się nie stosować do kotletów i ryb panierki z bułki tartej. Nasiąka tłuszczem i nie pozwala mu odpłynąć.

6. Spraw sobie naczynie do gotowania na parze lub piekarnik z funkcją parownika. Zachowasz więcej smaku i witamin w potrawie, oszczędzisz sporo kalorii.

7. Aby zmniejszyć wchłanianie tłuszczu podczas smażenia, skrop wcześniej rybę lub mięso - sokiem z cytryny, limonki, białym winem lub kwaśną przyprawą.

8. Zamiast po biały rafinowany cukier, sięgaj po cukier trzcinowy, miód, melasę lub syrop klonowy.

9. Jeśli smarujesz chleb masłem, staraj się, by masło miało temperaturę pokojową. Im twardsze, tym większe ryzyko, że naniesiesz grubszą warstwę.

10. Niektóre potrawy wymagają dodania bulionu. Lepiej nie używaj bulionu w kostkach (zawiera mnóstwo soli, tłuszczu i ulepszaczy smaków). Przygotuj własną zdrowszą wersję bulionu.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jadłospis na redukcję masy ciała - samodzielnie czy z dietetykiem? Wiosenne odchudzanie: czy potrzebny dietetyk? Jadłospis na redukcję masy ciała - samodzielnie czy z dietetykiem? Wiosenne odchudzanie: czy potrzebny dietetyk?

Z reguły na wiosnę myślimy o zrzuceniu zbędnych kilogramów. Niezbędne będą z pewnością ćwiczenia fizyczne, ale też odpowiedni jadłospis. Czy warto ułożyć go samodzielnie, czy lepiej z dietetykiem? W...

Jak przygotować MAJONEZ BEZ JAJEK? Podajemy przepis z diety Diamondów

Aby cieszyć się smakiem majonezu, nawet jeśli nie można jeść jajek, warto skorzystać z jednego z przepisów diety Diamondów, czyli diety dwojga amerykańskich specjalistów z zakresu medycyny...

ŚLIWKI – jakie właściwości lecznicze i zdrowotne?

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, jaki wpływ na nasze zdrowie może mieć zwykła... śliwka. Niestety, ciągle śliwki są u nas niedocenianym owocem, mimo że charakteryzują się niezwykłymi...

Aktualizacja: 18.05.2016 15:22
Autor: mg
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Łukasz Masiak. Kim był zabity dziennikarz z Mławy?

Łukasz Masiak, znany mławski dziennikarz, został zamordowany w toalecie w ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.