porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić smaczną i zdrową SURÓWKĘ Z KAPUSTY I MARCHEWKI? Podajemy przepis
Jak zrobić smaczną i zdrową SURÓWKĘ Z KAPUSTY I MARCHEWKI? Podajemy przepis Nie ma drugiego warzywa, z którego można by zrobić surówkę ...
Szybkowar jest niezbędnym elementem wyposażenia nowoczesnej kuchni, bo gotuje się w nim szybko i zdrowo.

Jak gotować w SZYBKOWARZE?

Jak gotować w SZYBKOWARZE?
Potrawy przygotowywane w szybkowarze zachwują więcej wartości odżywczych niż te gotowane tradycyjnie. fot.: Photos.com
Szybkowar to bardzo szczelny garnek, w którym w czasie gotowania następuje wzrost ciśnienia. Powoduje to wzrost temperatury wrzenia wody i skraca czas gotowania. Gotowanie w nim jest bardzo proste. Mówimy, jak korzystać z szybkowaru.

Może trudno w to uwierzyć, ale szybkowar wynaleziono już w XVII wieku. Skonstruował go francuski fizyk i wynalazca Denis Papin w 1679 r. Szybkowar ma prostą konstrukcję, którą współcześni producenci niewiele zmienili. To gruby i ciężki garnek, z pokrywą bardzo szczelnie dociskaną specjalnym mechanizmem. Wykorzystuje do gotowania parę wodną. Gotowanie w nim ma niemal same zalety: jest bardzo proste, szybkie, oszczędza energię (gaz, prąd) i wodę. A co więcej, przygotowane w szybkowarze dania zachowują wartości odżywcze produktów, mają piękny aromat i kolor, a do tego są lekkostrawne.

Jak wygląda gotowanie w szybkowarze?

Do środka wkłada się składniki potrawy, podlewa wodą (co najmniej 1/4 litra, maksymalnie – 2/3 objętości garnka). Szybkowar stawia się na kuchence i podgrzewa. Ogrzewana woda paruje. Ponieważ w zamkniętym szczelnie szybkowarze para nie znajduje ujścia, powoduje podniesienie ciśnienia wewnątrz naczynia do określonej wartości, przewidzianej w konstrukcji zaworu. Typowy domowy szybkowar pracuje w nadciśnieniu ok. 1 atmosfery. Jeżeli ciśnienie w garnku przekroczy tę wartość, zawór bezpieczeństwa wypuszcza nadmiar pary, sygnalizując to gwizdem. Ten mechanizm zabezpiecza garnek przed rozsadzeniem. Wysokie ciśnienie powoduje podniesienie temperatury gotowania, dzięki czemu produkty gotują się szybciej: ziemniaki i marchewki w 8 minut, zupa jarzynowa w 15 minut, rosół w 25 minut, pieczeń wołowa w 30 minut.

Wadą szybkowaru jest to, że nie można podczas gotowania otworzyć pokrywy i dodać np. przypraw. Wszystkie składniki potrawy trzeba włożyć na początku.
UWAGA: gdy potrawa jest gotowa, pokrywy nie wolno otwierać od razu, najpierw trzeba uchylić zawór i wypuścić nadmiar pary, inaczej można się poparzyć. Najbezpieczniej jest przed uchyleniem zaworu ochłodzić nieco szybkowar, np. pod bieżącą wodą.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jakich PRZYPRAW używać do WIGILIJNYCH POTRAW? Jakich PRZYPRAW używać do WIGILIJNYCH POTRAW?

Trudno wyobrazić sobie świąteczny pasztet bez gałki muszkatołowej, piernik bez cynamonu czy sernik bez wanilii. Korzenne przyprawy nawet zwykłej potrawie potrafią nadać niepowtarzalny smak i aromat.

ANDRZEJKI - co podać gościom? Przepis na szybki i pyszny makaron z łososiem ANDRZEJKI - co podać gościom? Przepis na szybki i pyszny makaron z łososiem

Andrzejki tookazja do spotkania z przyjaciółmi. Czym ich nakarmić? Idealnym daniem jest makaron z łososiem -  można go przygotować w kilka minut z produktów łatwych do przechowywania. Makaron,...

Jak zrobić ZUPĘ Z SUSZONYCH GRZYBÓW? Podajemy przepis na pyszną domową zupę grzybową! Jak zrobić ZUPĘ Z SUSZONYCH GRZYBÓW? Podajemy przepis na pyszną domową zupę grzybową!

Zupa grzybowa jest idealna na każdą okazję. Co więcej, nie trzeba jej robić ze świeżych grzybów, wystarczą te suszone.

Aktualizacja: 05.10.2012 16:41
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Paulina Sykut – kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Paulina Sykut – kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Paulina Sykut jest obecnie jedną z najwazniejszych i najbardziej rozpoznawalnych ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.