porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Szpinak: czy  warto jeść szpinak, czy rzeczywiście jest zdrowy?
Szpinak: czy warto jeść szpinak, czy rzeczywiście jest zdrowy? Od zawsze słyszymy, że trzeba jeść szpinak, bo jest zdrowy, ...
Jak zrobić pierogi?

Jak najszybciej lepić pierogi? Jak ułatwić sobie robienie pierogów?

Jak najszybciej lepić pierogi? Jak ułatwić sobie robienie pierogów?

Pierogi są uznawane za danie pracochłonne, warto więc znać sposoby na ułatwienie sobie ich przygotowania.

fot.: thinkstockphotos.com
Kto nie lubi pierogów? Z mięsem, kapustą i grzybami, serem, z owocami - każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Robimy je tak rzadko z braku czasu - trzeba przygotować farsz, zagnieść ciasto, dlugo je wałkować, wykrawać, lepić... Ale można zrobić pierogi szybciej, wałkowanie ciasta można uprościć.

Robienie pierogów zawsze zaczynaj od przygotowania farszu. Chyba że robisz pierogi z owocami - wtedy lepiej je przygotować (umyć, wydrylować), gdy wyrobione ciasto będzie dojrzewało (ok. 30 minut).

Zwykle ciasto na pierogi dzieli się na kilka porcji i kolejno wałkuje na stolnicy. Ten etap jest najtrudniejszy - ciasto musi być cienko rozwałkowane, ale nie za cienko, by nie pojawiły się dziury, przez które podczas gotowania wypłynie nadzienie.

Potem specjalnym wykrojnikiem do pierogów albo zwykłą szklanką wycina się krążki, nakłada porcje farszu, składa na pół i zlepia brzegi. Z każdego placka zostają skrawki ciasta, trzeba je zagnieść i ponownie wałkować, co jest dość trudne, bo ciasto twardnieje i traci elastyczność.

Jak sobie ułatwić wałkowanie ciasta na pierogi?

Zamiast wałkować ciasto na placek i wykrawać z niego kółka, lepiej formować z ciasta wałeczki (podobnie jak w przypadku robienia kopytek), a potem odcinać z nich cienkie plastry. Każdy plaster wałkujemy (ale tylko chwilę), nakładamy farsz i zlepiamy.

Zawsze bardzo ważne jest staranne zlepienie pierogów, by nie rozkleiły się w czasie gotowania. Trzeba uważać, by farsz nie dostał się między brzegi zlepianego ciasta.

Urządzenia do pierogów i uszek

Sklajanie pierogów można sobie ułatwić. Kupić można  wycinarki do pierogów, które jednocześnie ściskają ich brzegi. Lepsze są metalowe z ostrymi krawędziami niż te powszechie dostęne plastikowe. Można też kupić specjalne 2 płytki - jedną nakrywa się rozwałkowanym plackiem, w otwory lub zagłębienia nakłada farsz, nakrywa go drugim plackiem, i specjalnie dopasowaną drugą płytką, która wycina i skleja brzegi pierogów. To urządzenie jest zazwyczaj metalowe i pomaga przygotować  kilka - kilkanaście pierogów jednorazowo.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Pierogi z jagodami - przepis na doskonałe jagodowe pierogi Pierogi z jagodami - przepis na doskonałe jagodowe pierogi

Pierogi z jagodami to niezapomniany smak lata. Jagody idealnie nadają się jako dodatek do drożdżowych ciast, tart, czy babeczek. My proponujemy prosty przepis na pierogi z jagodami.  

Pierogi z kapustą i grzybami - sprawdzony przepis babci Jasi Pierogi z kapustą i grzybami - sprawdzony przepis babci Jasi

Pierogi z kapustą i grzybami mogą być duże, średnie lub całkiem małe - wtedy z powodzeniem mogą stanowić dodatek do czerwonego barszczu. W jaki sposób przyrządzić pierogi z kapustą i grzybami? Oto...

Ruskie pierogi: najtańszy przepis Ruskie pierogi: najtańszy przepis

Szukasz pomysłu na obiad: zagnieć ruskie pierogi. Potrawa jest smaczna, łatwa w wykonaniu i do tego tania. Potrzebujesz tylko mąki, ziemniaków i kilku dodatków. Poza tym, gdy zrobisz nadmiar...

Aktualizacja: 02.06.2016 10:26
Autor: J. N.
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Borys Budka – kim jest? KARIERA, RODZINA
Borys Budka – kim jest? KARIERA, RODZINA

Kim jest Borys Budka, który ma zastąpić Cezarego Grabarczyka w ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.