porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić lekkie placuszki z cukinii? Cukinia to jedno z najbardziej dostępnych i najprostszych w przyrządzeniu ...
Jesień w kuchni - czas na gotowaną kukurydzę.Jak to zrobić, by była smaczna?

Jak dobrze ugotować kolbę kukurydzy?

Jak dobrze ugotować kolbę kukurydzy?

Kukurydza przeznaczona do gotowania powinna mieć ziarna w jasnym kolorze i być miękka w dotyku. Twarda i wysuszona nie będzie smaczna nawet po długotrwałym gotowaniu.

fot.: MURATOR
Uwielbiasz gotowaną kukurydzę? Jesz ją często na mieście, a nie wiesz jak przyrządzić ją samemu w domu? To nic trudnego. Wszystko zależy od kupienia odpowiedniej kolby. Skąd wiedzieć jaka jest dobra?

Uwielbiasz gotowaną kukurydzę? Jesz ją często na mieście, a nie wiesz jak przyrządzić ją samemu w domu? To nic trudnego. Wszystko zależy od kupienia odpowiedniej kolby.

Przy zakupie kukurydzy trzeba zwrócić uwagę na to by była ona jasnożółta i miękka, nie może być wysuszona i twarda, bo będzie wtedy nie smaczna.

Jak gotować kukurydzę?

Kiedy już mamy w domu swoją kukurydzę, trzeba ją obrać z liści i umyć.

Następnie w garnku trzeba zagotować wodę i dla smaku dodać jedną łyżeczkę cukru. Przypominam, że nie należy solić wody, gdyż przez to nasza kukurydza będzie twarda i za słona...

Przygotowaną kukurydzę należy wrzucić do wrzątku i gotować ok. 15 min, aż będzie miękka.

Ugotowaną kukurydzę należy odsączyć z wody, posolić i polać masłem.

Smacznego :-) 

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak mrozić warzywa? Jak zatrzymać smaki lata w zamrażarce? Jak mrozić warzywa? Jak zatrzymać smaki lata w zamrażarce?

Czasem zdarza się, że późno wracamy do domu. Co ugotować, gdy nie mamy czasu na zakupy? Jeśli w zamrażarce czekają mrożone warzywa, to bardzo proste. A jarzyny możemy z łatwością zamrozić!

Co zamiast soli? Czym "posolić" potrawy? Co zamiast soli? Czym "posolić" potrawy?

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) od lat alarmuje, że jemy za dużo soli. Według jej zaleceń, powinniśmy używać nie więcej niż 5 g (płaska łyżeczka od herbaty) soli na dobę. Jemy znacznie więcej....

Jak usunąć gorzki smak cykorii?

Cykoria to warzywo, które przywędrowało do nas z Holandii. Jej charakterystycznym znakiem jest gorzkawy posmak. Można się go pozbyć stosując kilka prostych kulinarnych trików.

Aktualizacja: 05.10.2011 15:37
Autor: lulu
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Andrzej Hadacz, Andrzejek PiS-u - kim jest?
Andrzej Hadacz, Andrzejek PiS-u - kim jest?

Andrzeja Hadacza, pogardliwie nazywanego "Andrzejkiem" poznaliśmy, gdy bronił krzyża przed ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.