porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jakich ryb nie jeść na obiad? Łosoś bałtycki, halibut atlantycki, mięso z rekinów i płaszczek, sola, ...
Wieczór ze smakiem to efekt nie tylko kunsztu kucharza, ale także dobrze dobranego menu

Jak ułożyć menu na wykwintną kolację? Cz.1

Jak ułożyć menu na wykwintną kolację? Cz.1

Przyjęło się, że w menu eleganckiej kolacji powinny być przystawki, najlepiej ciepła i zimna, zupa, danie główne i deser. 

fot.: sxc.hu
Nie wiesz, co podać na elegancką kolację? W głowie pustka. Chcesz uchodzić za osobę, która zna zasady kulinarnego savoire-vivre’u? Skorzystaj z naszych podpowiedzi. Przedstawiamy pierwszą część cyklu, z trzema wariantami idealnego menu.

Liczbę dań można zmienić: skrócić, wydłużyć lub zwielokrotnić. Przyjęło się jednak, że w menu powinny być przystawki, najlepiej ciepła i zimna, zupa, danie główne i deser. Komponując menu należy zwracać uwagę na to, by nie powtarzały się w nim potrawy pokrewne, wykonane z tego samego rodzaju mięsa lub ryb.

Wariant 1

  1. Przystawka zimna: foie gras (pasztet z wątróbek gęsich) na grzance, z konfiturą pomarańczową
  2. Przystawka na ciepło: pasta z łososiem, czosnkiem, zieloną fasolką i pomidorkami cherry, w sosie śmietanowym
  3. Zupa: krem z porów, podany ze świeżo zmielonym pieprzem i wiórkami twardego sera
  4. Danie główne: pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i kaparami
  5. Deser: tarta cytrynowa z sosem malinowym

Wariant 2

  1. Przystawka zimna: gruszka z syropu podana na listkach rukoli, z orzechami włoskimi i serem typu feta
  2. Przystawka na ciepło: pielmieni (pierogi z mięsnym farszem) gotowane w rosole, serwowane z roztopionym masłem i posiekaną pietruszką
  3. Zupa: krem z dyni, podany z grzankami
  4. Danie główne: sola z patelni, serwowana z puree ziemniacznym z kaparami i zieloną sałatą
  5. Deser: brownie (ciasto czekoladowe) z lodami śmietankowymi

Wariant 3

  1. Przystawka zimna: zielona sałata ze smażonymi wątróbkami drobiowymi i sosem malinowym
  2. Przystawka na ciepło: spaghetti aglio, olio, peperoncino (makaron z oliwą i ostrymi papryczkami)
  3. Zupa: barszcz czerwony i paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym
  4. Danie główne: wołowina po burgundzku (boeuf bourguignon), podana z młodymi ziemniakami w mundurkach
  5. Deser: sorbet cytrynowy
MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Libański HUMMUS - jak przyrządzić? Podajemy dobry przepis Libański HUMMUS - jak przyrządzić? Podajemy dobry przepis

Świeży, pachnący hummus, przygotowany przez kucharza Libańczyka to wielki rarytas. Obecnie w delikatesach i supermarketach możemy kupić już gotowe puszki z pastą hummus i według znanych arabskich...

3 PRZEPISY na ŚLEDZIE. Jak je przyrządzić na Wielkanoc?

Gdy lubimy śledzie, przyda nam się nowy przepis na wielkanocne śniadanie lub wigilijną wieczerzę. Zróbmy oczywiście tradycyjne śledzie z cebulką w oleju, ale nie zapominajmy o tym, że te zdrowe ryby...

Jak zrobić bezy z rabarbarem? Podajemy dobry przepis na rabarbarowy deser

Przedstawiamy przepis na pyszny deser z rabarbaru i bezy. Możesz bezę zrobić samodzielnie lub kupić gotowe spody bezowe.

Aktualizacja: 12.12.2011 14:07
Autor: MA
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Andrzej Duda: żona Agata, córka Kinga - co o nich wiemy?
Andrzej Duda: żona Agata, córka Kinga - co o nich wiemy?

Andrzej Duda zdobył najwięcej głosów w I turze wyborów prezydenckich ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.