porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Domowe chrusty. Jak się je robi? SPRAWDZONY PRZEPIS
Domowe chrusty. Jak się je robi? SPRAWDZONY PRZEPIS Faworki, chrusty, kreple, chruściki... Choć nazw wiele, smak zawsze ten ...
Przepis na ciasto czekoladowe - jak zrobić? Ciasto czekoladowe sprawdzony przepis

Jak zrobić dobre ciasto czekoladowe? Przepis na wilgotne ciasto w polewie czekoladowej

Jak zrobić dobre ciasto czekoladowe? Przepis na wilgotne ciasto w polewie czekoladowej

Ciasto czekoladowe doskonale smakuje z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.

fot.: sxc.hu
Szukasz przepisu na dobre ciasto czekoladowe? Wilgotne, ciemne od czekolady, kawy i kakao. Esencjonalne. Z pyszną ciemną polewą. Wypróbuj koniecznie. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe!

Sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe

Składniki

ciasto:

  • 250 g masła

  • 250 g ciemnej czekolady

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

  • 300 g mąki

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 60 g (1/2 kubka) kakao w proszku

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 550 g cukru

  • 4 jajka

  • 2 łyżki oleju

  • 125 ml (1/2 kubka) maślanki

polewa:

  • 250 g ciemnej czekolady

  • 125 ml (1/2 kubka) słodkiej śmietany

  • 160 g (2/3 kubka) cukru


Sposób przygotowania


1. Masło, połamaną czekoladę, kawę i 185 ml gorącej wody umieść w rondlu. Mieszaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.
Zdejmij z palnika.

2. Mąkę, sodę i kakao przesiej do dużej miski. Dodaj cukier. Zrób w mieszance dołek. Wlej do niego roztrzepane jajka, olej i maślankę. Powoli wymieszaj. Połącz ze stopioną czekoladą.

3. Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 22 cm natłuść. Wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż ciasto do formy. Wstaw do piekarnika. Piecz godzinę i czterdzieści minut. Po tym czasie wetknij w ciasto patyczek, sprawdź, czy się nie klei. Wyłącz piekarnik. Pozostaw jeszcze na około 5-10 minut.

4. Przygotuj polewę. Posiekaną czekoladę, śmietankę i cukier połącz w rondelku. Mieszaj, aż czekolada i cukier się roztopią. Zmniejsz ogień, gotuj jeszcze kilka minut. Gdy masa nieco zgęstnieje, zdejmij garnek z kuchenki, ostudź lekko polewę.

5. Przestudzone ciasto wyjmij z formy, polej glazurą. Podawaj, gdy polewa zastygnie.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Słodka historia czekolady: co wiesz o DNIU CZEKOLADY? (12 kwietnia) Słodka historia czekolady: co wiesz o DNIU CZEKOLADY? (12 kwietnia)

Słodka, gorzka, deserowa, a może mleczna, biała, nadziewana? Na sam dźwięk tych słów robi się przyjemnie… Poznaj słodką historię czekolady.

Jak przygotować suflet na słodko? Przepis na suflet czekoladowy

Czekoladowe smakołyki na pewno zdobędą serca niejednej osoby, a co dopiero te przyrządzone samemu! Jeśli nie masz pomysłu na deser dla ukochanej/ukochanego przygotuj  suflet czekoladowy! Podajemy...

Przepis na pudding czekoladowo-karmelowy  Przepis na pudding czekoladowo-karmelowy

Co łączy angielski pudding z polskim budyniem? Podobnie brzmiąca nazwa. Tradycyjny angielski deser bardziej przypomina suflet. Ciasto chrupkie na wierzchu, o rzadszej konsystencji w środku. Podawane...

Aktualizacja: 17.02.2014 17:45
Źródło: mowimyjak.pl
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Ojciec Tadeusz Rydzyk i ciekawostki z jego życia

Ojciec Tadeusz Rydzyk to prawdziwie ciekawa postać. Zobacz, czego o ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.