porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić KLOPSY W SOSIE KOPERKOWYM? Podajemy smaczny przepis Z klopsami mamy trochę więcej pracy niż z tradycyjnym schabowym, ...
Żeberka - patent na zimowy obiad

Jak zrobić żeberka? Trzy sprawdzone przepisy na żeberka

Jak zrobić żeberka? Trzy sprawdzone przepisy na żeberka

Żeberka po kantońsku prezentują się smakowicie

fot.: thinkstockphotos.com
Żeberka wieprzowe to klasyk nie tylko polskiej kuchni. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Oto trzy sprawdzone przepisy na żeberka.

Zima to idealna pora, by przypomnieć sobie o żeberkach. Produkt ten jest niedrogi, a można z niego przyrządzić bardzo pomysłowe danie na obiad lub na przyjęcie. Wszystko zależy od dodatków i odpowiednio dobranej marynaty. Bo najlepiej smakują właśnie wtedy, gdy przed upieczeniem zamarynujemy je w przyprawach.

Żeberka po polsku

Dla zatwardziałych wielbicieli specjałów polskiej kuchni. Zaletą przepisu jest jego prostota: żeberka w tej wersji praktycznie „robią się same”.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,

  • łyżka majeranku,

  • sól,

  • pieprz,

  • łyżka sosu sojowego,

  • kieliszek wódki,

  • 1-2 łyżki mąki,

  • 3 łyżki oleju,

  • 1 kg kiszonej kapusty z marchewką,

  • 2 liście laurowe,

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • mielony kminek,

  • 2 cebule

 

Przygotowanie:
Żeberka podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem, oprószyć majerankiem, skropić sosem sojowym i wódką, odstawić na noc do lodówki.
Następnie oprószyć mąką i obsmażyć na rumiano na gorącym oleju, zdjąć z patelni. Do szerokiego garnka włożyć kapustę, dolać tyle wody, przykryła kaopustę. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i sporą szczyptę kminku. Kapustę gotować 30 minut od zawrzenia.
Cebule posiekać i podsmażyć na złoto na tłuszczu ze smażenia żeberek, dołożyć do kapusty. Dołożyć żeberka, lekko wymieszać tak, by kapusta przykryła żeberka, dusić na małym ogniu jeszcze ok. 2 godzin, w razie potrzeby dolewając wody. Na koniec przyprawić pieprzem, ewentualnie dosolić. Podawać z ziemniakami.

Żeberka po kreolsku

Polecamy je amatorom egzotyki z Karaibów i dań słodko-kwaśnych o korzennej nucie.
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,

  • 3 łyżki miodu,

  • 3 łyżki keczupu,

  • łyżeczka sosu sambal oelek,

  • sól,

  • pieprz,

  • puszka ananasa,

  • 2 cebule,

  • 2 ząbki czosnku,

  • garść świeżego oregano,

  • 2 banany,

  • łyżka soku z cytryny,

  • 2 łyżki oleju,

  • 2 łyżki płatków migdałowych,

  • ¼ łyżeczki mielonych goździków,

  • łyżeczka suszonego tymianku,

  • pieprz cayenne,

  • kawałek cynamonu,

  • puszka krojonych pomidorów,

  • cukier,

  • papryczki chili do dekoracji.

 

Przygotowanie:

Żeberka podzielić na porcje, włożyć do wrzątku na 10 minut, wyjąć, osączyć. Wymieszać miód z sosem sambal oelek, keczupem, szczyptą soli i pieprzu, tą marynatą natrzeć żeberka, włożyć na 30 minut do lodówki. Żeberka ułożyć na blasze i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C.
Ananasa osączyć i pokroić, zalewę zachować. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć, oregano posiekać. Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, czosnek i płatki migdałowe. Dołożyć ananasa, oregano, tymianek, goździki, cynamon i szczyptę soli, pieprzu i pieprzu cayenne. Dodać pomidory z puszki i sok z ananasa, wszystko wymieszać i gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać  banany i dusić jeszcze 1-2 minuty. Wyjąć kawałek cynamonu, sos przyprawić solą i pieprzem, dołożyć upieczone żeberka, chwilę podgrzewać. Wyłożyć na półmisek, udekorować papryczkami chili.

Żeberka po kantońsku

Dla amatorów kuchni azjatyckiej. Imbir i marynata nadają mięsu ciekawy egzotyczny aromat.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,

  • 2 łyżki sosu sojowego,

  • 4 łyżki sosu ostrygowego,

  • 4 łyżki sosu hoisin,

  • 2 łyżki śliwowicy lub śliwkowej nalewki,

  • nieduży kawałek świeżego imbiru,

  • 2 ząbki czosnku,

  • pęczek dymki,

  • 2 łyżki miodu,

  • 2 łyżki powideł węgierkowych,

  • świeża kolendra 


Przygotowanie:

Wymieszać sos sojowy, sos hoisin, sos ostrygowy i nalewkę śłiwkową, tą marynatą natrzeć żeberka (nie dzieląc na porcje), ułożyć na blasze, w której będą się piekły, odstawić do lodówki na noc. Cebulki dymki i czosnek posiekać, wymieszać z imbirem startym na drobnej tarce i tą mieszaniną posypać zamarynowane żeberka. Podlać odrobiną wody i piec ok. 2 godzin w temp. 180 st. C, od czasu do czasu podlewając gorącą wodą.

Miód utrzeć z powidłami, posmarować wierzch mięsa i dopiec ok. 5-10 minut. Wyłączyć piekarnik, nie otwierać, zostawić w nim mięso na ok. 20 minut. Przed podaniem pokroić na porcje, posypać listkami kolendry i posiekanym szczypiorem dymki.






 





MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Żeberka z grilla z warzywami: szybki i oryginalny przepis Żeberka z grilla z warzywami: szybki i oryginalny przepis

Grillowane żeberka w omaście miodowo-musztardowej są już wystarczająco pyszne. A gdy dodasz do nich grillowaną cukinię z pomidorami - palce lizać! Podajemy przepis na szybkie i dobre danie z grilla.

Żeberka w syropie klonowym [SPRAWDZONY PRZEPIS] Żeberka w syropie klonowym [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Żeberka w syropie klonowym to potrawa inspirowana kanadyjską kuchnią. Jak zrobić pyszne żeberka w aromatycznej klonowej marynacie?

Bigos na żeberkach: przepis Bigos na żeberkach: przepis

Bigos, tradycyjna polskia potrawa, która nabiera smaku i aromatu im dłużej się ją podgrzewa i schładza. Najlepsza staje się wtedy, gdy niewiele zostaje jej w garnku. Bigos przygotowuje się z tanich...

Aktualizacja: 06.06.2017 13:43
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Anna Nehrebecka. Kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Anna Nehrebecka. Kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Anna Nehrebecka to jedna z najbardziej znanych polskich aktorek. Kim ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.