porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Tradycyjny sernik wielkanocny
Tradycyjny sernik wielkanocny Tradycyjny sernik wielkanocny to deser, który z pewnością zachwyci wszystch ...
Wypróbuj przepisy na sałatki - są idealne na gorące dni!

Jakie lekkie przekąski są najlepsze na upały? Przepisy na sałatki

Jakie lekkie przekąski są najlepsze na upały? Przepisy na sałatki

Na upały nie ma jak lekka i smaczna sałatka!

fot.: Photos.com
Latem z reguły nie mamy dużego apetytu, a już na pewno nie mamy ochoty na dania ciężkie. Proponujemy lekkie przekąski, które zaspokoją głód i dodadzą energii. Zdrowe, pożywne sałatki sprawdzają się zwłaszcza podczas upałów.

Sałatka ogórkowa z orzeszkami i fetą

Przygotowanie: ok. 15 minut
Porcje: 4-6

  • 4 duże ogórki (obrać, przekroić wzdłuż na na pół i wyciąć ziarenka) 
  • 1 pęczek szczypioru (drobno posiekać)
  • 1/2 szklanki pokruszonej fety
  • 4 gałązki świeżego oregano
  • 1/4 szklanki uprażonych orzeszków nerkowca (mogą być inne)
  • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego 
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Ogórka pokrój na dowolny kształt i przerzuć do salaterki. Dodaj szczypior, fetę, oregano oraz orzeszki. Wszystko zalej oliwą i octem winnym, wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z tuńczyka i ziemniaków

Przygotowanie: ok. 30 minut
Porcje: 4

  • 2 spore steki z tuńczyka 
  • 12 małych czerwonych ziemniaczków
  • 1/2 pęczka pietruszki (drobno posiekać) 
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekać)
  • 1 łyżka ostrego sosu (np. tabasco) 
  • 1 cytryna (wycisnąć sok i miąższ) 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Filety z tuńczyka opłucz i osusz. W naczyniu połącz oliwę, sos tabasco i czosnek. Połową marynaty zalej tuńczyka i odstaw na bok. W międzyczasie ugotuj ziemniaki (ale nie obieraj ich!). Pamiętaj - najlepiej ugotować je na półtwardo. Teraz tuńczyka lekko oprósz solą i pieprzem i piecz przez 4-5 minut na rozgrzanym grillu (lub w piekarniku albo na patelni grillowej). Do dużego naczynia przełóż przekrojone na ćwiartki ziemniaki, dodaj do nich pokrojonego na cząstki upieczonego tuńczyka i dodaj zachowaną połowę marynaty oraz sok i miąższ z cytryny. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp pietruszką. 

Sałatka na ciepło z fasolki szparagowej

przygotowanie: ok. 30 minut
porcje: 6

  • ok. pół kg fasolki szparagowej
  • 3 duże pomidory
  • 1 duża biała cebula
  • 120 ml oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Z fasolki odetnij końce i ugotuj ją w osolonej wodzie. W międzyczasie cebulę obierz i drobno posiekaj, pomidory pokrój w kostkę. Odcedzoną i miękką fasolkę przełóż do salaterki i zalej oliwą, dodaj cebulę, pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko zamieszaj i oprósz delikatnie solą i pieprzem. Podawaj na ciepło albo lekko przestudzone. 

Szpinak z kurczakiem

Przygotowanie: ok. 45 minut
Porcje: 4

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku 
  • 240 ml śmietany kremówki 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 4-6 ząbków czosnku (drobno posiekać) 
  • 1 opakowanie makaronu (farfalle lub penne)
  • 2 łyżki masła (niesolonego)
  • 1 łyżeczka curry 
  • 2 łyżeczki chili 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki parmezanu
  • olej do smażenia 
  • sól i pieprz do smaku 

Pierś kurczaka opłucz i pokrój na kawałki (najlepiej drobne, bo mają być częścią sosu) i posyp go przyprawami. Następnie mięso podsmaż na rozgrzanym oleju na patelni. Zdejmij i odłóż na bok. Rozmroź szpinak (w mikrofalówce bądź w rondelku), w międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

Kiedy szpinak będzie już gotowy, odcedź go. Z kolei na patelni rozpuść masło z odrobiną oleju (masło się wtedy nie spali) i wrzuć odcedzony szpinak. Dodaj śmietanę, czosnek, sól, pieprz i parmezan. Teraz dodaj do szpinaku kurczaka i duś wszystko pod przykryciem na małym gazie. W międzyczasie odcedź makaron i przełóż do dużej misy. Kiedy sos ze szpinakiem zgęstnieje, połącz go z makaronem. Całość możesz jeszcze oprószyć parmezanem.  

Sałatka z młodych ziemniaczków

przygotowanie: ok. 30 minut
porcje: 4

  • 1/2 kg młodych ziemniaków (białych lub czerwonych) 
  • 2 szczypiorki
  • 1 łyżka marynowanych kaparów 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru

Ziemniaczki ugotuj w „mundurkach”. W międzyczasie posiekaj pietruszkę, koperek, szczypiorek i czosnek. Kiedy ziemniaczki będą już miękkie, odcedź je i przełóż do misy sałatkowej (nie obieraj ze skórek), dodaj do nich szczypiorek, pietruszkę, koperek, czosnek i kapary. Wymieszaj. Następnie w małym naczyniu wymieszaj oliwę, ocet winny z solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej ziemniaczki. Wymieszaj. Podawaj schłodzone albo w temperaturze pokojowej.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jak zrobić smaczną POTRAWKĘ Z SOCZEWICY? Podajemy przepis nie tylko dla jaroszy! Jak zrobić smaczną POTRAWKĘ Z SOCZEWICY? Podajemy przepis nie tylko dla jaroszy!

Warto do zimowego menu wprowadzić soczewicę, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - to jedno z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Zawiera także witaminy C, PP i z grupy B, a także wapń i...

Zapiekana cykoria z szynką albo boczkiem - jak zrobić? Zapiekana cykoria z szynką albo boczkiem - jak zrobić?

Cykoria to świetny zamiennik sałaty, szczególnie w czasie zimy. To idealny składnik diety, wystarczy popić ją dużą ilością wody, wówczas w naszych jelitach powstanie substancja żelowa, dzięki której...

Jak przygotować KLUSKI KŁADZIONE z pieczarkami? Podajemy dobry przepis

To danie z pewnością zadowoli nie tylko jaroszy. Kluski kładzione z pieczarkami są nie tylko smaczne, ale i pożywne.

Aktualizacja: 21.06.2016 14:43
Autor: Adam Jagusiak
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Arthur Cave, syn Nicka Cave'a nie żyje: co o nim wiemy?
Arthur Cave, syn Nicka Cave'a nie żyje: co o nim wiemy?

Nie żyje syn Nicka Cave'a, 15-letni Artur. Chłopak spadł ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.