
-
zobacz więcej
Jakie lekkie przekąski są najlepsze na upały? Przepisy na sałatki

Na upały nie ma jak lekka i smaczna sałatka!
fot.: Photos.com- 3 zasady dobrego życia i biznesu według Zino Davidoffa
- SEZON NA TRUSKAWKI. Jak przygotować lekką przekaskę z truskawek i...
- Jak zrobić francuską tartę cytrynową?
- CO ZROBIĆ Z RESZTKĄ WINA? Jak wykorzystać otwarte wino, które zostało...
- BÓB. Kopytka z bobu i sałatka z bobu z miętą: jak zrobić?
- Jak przygotować dobre LETNIE SAŁATKI Z WARZYW I OWOCÓW? Dwa łatwe...
- Jak zrobić pesto pietruszkowe?
- GALARETKA OWOCOWA - PRZEPIS: Jak przygotować domową owocową galaretkę?
- Jak zrobić SAŁATKĘ ze SZPARAGÓW i młodych ziemniaków?
- Jak zrobić KURKI W ŚMIETANIE? Podajemy dobry przepis
Sałatka ogórkowa z orzeszkami i fetą
Przygotowanie: ok. 15 minut
Porcje: 4-6
- 4 duże ogórki (obrać, przekroić wzdłuż na na pół i wyciąć ziarenka)
- 1 pęczek szczypioru (drobno posiekać)
- 1/2 szklanki pokruszonej fety
- 4 gałązki świeżego oregano
- 1/4 szklanki uprażonych orzeszków nerkowca (mogą być inne)
- 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
- 1/4 szklanki oliwy,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Ogórka pokrój na dowolny kształt i przerzuć do salaterki. Dodaj szczypior, fetę, oregano oraz orzeszki. Wszystko zalej oliwą i octem winnym, wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z tuńczyka i ziemniaków
Przygotowanie: ok. 30 minut
Porcje: 4
- 2 spore steki z tuńczyka
- 12 małych czerwonych ziemniaczków
- 1/2 pęczka pietruszki (drobno posiekać)
- 1/4 szklanki oliwy,
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekać)
- 1 łyżka ostrego sosu (np. tabasco)
- 1 cytryna (wycisnąć sok i miąższ)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Filety z tuńczyka opłucz i osusz. W naczyniu połącz oliwę, sos tabasco i czosnek. Połową marynaty zalej tuńczyka i odstaw na bok. W międzyczasie ugotuj ziemniaki (ale nie obieraj ich!). Pamiętaj - najlepiej ugotować je na półtwardo. Teraz tuńczyka lekko oprósz solą i pieprzem i piecz przez 4-5 minut na rozgrzanym grillu (lub w piekarniku albo na patelni grillowej). Do dużego naczynia przełóż przekrojone na ćwiartki ziemniaki, dodaj do nich pokrojonego na cząstki upieczonego tuńczyka i dodaj zachowaną połowę marynaty oraz sok i miąższ z cytryny. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp pietruszką.
Sałatka na ciepło z fasolki szparagowej
przygotowanie: ok. 30 minut
porcje: 6
- ok. pół kg fasolki szparagowej
- 3 duże pomidory
- 1 duża biała cebula
- 120 ml oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Z fasolki odetnij końce i ugotuj ją w osolonej wodzie. W międzyczasie cebulę obierz i drobno posiekaj, pomidory pokrój w kostkę. Odcedzoną i miękką fasolkę przełóż do salaterki i zalej oliwą, dodaj cebulę, pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko zamieszaj i oprósz delikatnie solą i pieprzem. Podawaj na ciepło albo lekko przestudzone.
Szpinak z kurczakiem
Przygotowanie: ok. 45 minut
Porcje: 4
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 240 ml śmietany kremówki
- 2 piersi z kurczaka
- 4-6 ząbków czosnku (drobno posiekać)
- 1 opakowanie makaronu (farfalle lub penne)
- 2 łyżki masła (niesolonego)
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki parmezanu
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Pierś kurczaka opłucz i pokrój na kawałki (najlepiej drobne, bo mają być częścią sosu) i posyp go przyprawami. Następnie mięso podsmaż na rozgrzanym oleju na patelni. Zdejmij i odłóż na bok. Rozmroź szpinak (w mikrofalówce bądź w rondelku), w międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Kiedy szpinak będzie już gotowy, odcedź go. Z kolei na patelni rozpuść masło z odrobiną oleju (masło się wtedy nie spali) i wrzuć odcedzony szpinak. Dodaj śmietanę, czosnek, sól, pieprz i parmezan. Teraz dodaj do szpinaku kurczaka i duś wszystko pod przykryciem na małym gazie. W międzyczasie odcedź makaron i przełóż do dużej misy. Kiedy sos ze szpinakiem zgęstnieje, połącz go z makaronem. Całość możesz jeszcze oprószyć parmezanem.
Sałatka z młodych ziemniaczków
przygotowanie: ok. 30 minut
porcje: 4
- 1/2 kg młodych ziemniaków (białych lub czerwonych)
- 2 szczypiorki
- 1 łyżka marynowanych kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
Ziemniaczki ugotuj w „mundurkach”. W międzyczasie posiekaj pietruszkę, koperek, szczypiorek i czosnek. Kiedy ziemniaczki będą już miękkie, odcedź je i przełóż do misy sałatkowej (nie obieraj ze skórek), dodaj do nich szczypiorek, pietruszkę, koperek, czosnek i kapary. Wymieszaj. Następnie w małym naczyniu wymieszaj oliwę, ocet winny z solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalej ziemniaczki. Wymieszaj. Podawaj schłodzone albo w temperaturze pokojowej.

Warto do zimowego menu wprowadzić soczewicę, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - to jedno z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Zawiera także witaminy C, PP i z grupy B, a także wapń i...

Cykoria to świetny zamiennik sałaty, szczególnie w czasie zimy. To idealny składnik diety, wystarczy popić ją dużą ilością wody, wówczas w naszych jelitach powstanie substancja żelowa, dzięki której...
To danie z pewnością zadowoli nie tylko jaroszy. Kluski kładzione z pieczarkami są nie tylko smaczne, ale i pożywne.
Robienie wykopów, również tych pod instalacje wodociągowe i ...
-
zobacz więcej
- Czym różnią się płyty OSB od płyt MFP?
- Jak obliczyć ILOŚĆ i CENĘ GAZU potrzebnego do ogrzewania domu kotłem gazowym? Ile gazu zużywa kocioł gazowy?
- Jak uprawiać POMIDORY? Jak sprawić, by obficie owocowały?
- Wzór rozwiązania umowy z NC+. POBIERZ wzór rezygnacji z umowy o abonament
- Jak uprawiać albicję jedwabistą?
- Zamiokulkas: jak pielęgnować, podlewać, przesadzać, rozmnażać
- Jak SCHUDNĄĆ W DWA TYGODNIE? Skuteczna DIETA na 14 dni
- KROK PO KROKU: Jak zrobić print screen strony?

Kim jest Borys Budka, który ma zastąpić Cezarego Grabarczyka w ...
-
zobacz sylwetkę
- #NoBeautyInPlastic – Domoteka zaprasza na wystawę fotografii Daniela Petryczkiewicza
- Jesień w kratkę i mocnych barwach - nowa kolekcja Caterina
- Pozwól sobie na chwilę relaksu i zamień swoją codzienną pielęgnację jamy ustnej w prawdziwe spa!
- 3 zasady dobrego życia i biznesu według Zino Davidoffa
- Jak zrobić francuską tartę cytrynową?
- Witaminy – gdzie ich szukać? Do czego są potrzebne?
- Kawa - czy picie kawy zmniejsza piersi?
- Woda prosto z kranu - czy można pić kranówkę bez przegotowania?
Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego. Porady na każdy temat