porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Niskokaloryczne drinki. Co pić, by nie utyć? [3 PRZEPISY]
Niskokaloryczne drinki. Co pić, by nie utyć? [3 PRZEPISY] Zależnie od składników, drink może być mniej lub bardziej kaloryczny. ...
Konfitura z wiśni: sprawdzone domowe sposoby na pyszną wiśniową konfiturę.

Konfitura z wiśni bez żelfixu -z cytryną i cynamonem - jak zrobić?

Konfitura z wiśni bez żelfixu -z cytryną i cynamonem - jak zrobić?

DŻEM Z WIŚNI bez żelfixu - polecamy DOBRY PRZEPIS

fot.: fot.: Photos.com
Konfitury wiśniowe są słodkie, pyszne i pachnące. Aby zatrzymać smak wiśni na cały rok, najlepiej przygotować konfiturę. Jak to zrobić? Oto dwa wyśmienite przepisy dla miłośników wiśniowych przetworów!

Konfitura z wiśni to obowiązkowa pozycja w domowej spiżarce. Nic tak nie poprawia humoru, jak herbata z konfiturą w zimowe dni czy smaczne śniadanko z wiśniowych przetworów. Aby przygotować pyszną wiśniową konfiturę należy uzbroić się w cierpliwość i zaopatrzyć w kilka kilogramów tych słodko-kwaśnych owoców. Dwa przepisy pomogą wam szybko, łatwo i przyjemnie przygotować nalepszą wiśniową konfiturę.

Konfitura z wiśni z cytryną

Składniki:

  • 2 kg wiśni

  • 2 cytryny

  • 2 kg cukru

  • 30 ml spirytusu

Przygotowanie:
Wiśnie dokładnie płuczemy, osuszamy i drylujemy. Ponieważ owoce są bardzo soczyste zbieramy cały sok, który zbiera się podczas drylowania i wlewamy do garnka z cukrem. Dolewamy też sok z cytryn i podgrzewamy wszystko na małym ogniu. W trakcie gotowania zbieramy powstałą pianę łyżką i czekamy, aż powstanie gęsty syrop. Następnie wrzucamy owoce i dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny. Podgrzewamy powoli potrząsając garnkiem, aby wiśnie nie przywarły do dna. Co jakiś czas przerywamy gotowanie i zostawiamy wiśnie na 5-8 godzin po czym znowu zaczynamy powoli gotować. Czynność powtarzamy trzykrotnie, konfitury są gotowe, gdy wiśnie zaczynają wypływać na powierzchnię. Na koniec przekładamy konfiturę do wyparzonych słoików, dolewamy łyżeczkę spirytusu i szczelnie zamykamy.

>>> Ciasto czereśniowe - jak zrobić? Podajemy dobry przepis (KLIKNIJ)

Konfitura z wiśni z cynamonem

Składniki:

  • 1 kg wiśni

  • 1,2 kg cukru

  • 10 kawałków kory cynamonowej o długości ok. 10 cm

Przygotowanie:
Wiśnie
myjemy, osuszamyi drylujemy. Do garnka wlewamy szklankę wody (ok. 250 ml) i dodajemy cukier. Roztwór gotujemy tak długo, aż zacznie gęstnieć. Do gęstego syropu dodajemy wiśnie, zagotowujemy, zdejmujemy powstałą pianę i zostawiamy na 12 godzin. Następnego dnia konfitury smażymy na wolnym ogniu, aż do zagotowania i ponownie odstawiamy na 12 godzin. Następnie smażymy konfiturę dodając korę cynamonową połamaną na małe kawałki. Smażymy wszystko ok. 20-30 minut, aż kora stanie się szklista. Na koniec przekładamy konfiturę do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Kompoty na zimę: czereśnie, wiśnie, śliwki. Jak robić? Kompoty na zimę: czereśnie, wiśnie, śliwki. Jak robić?

Przygotowanie na zimę kompotów nie wymaga wiele pracy, a daje ogromną satysfakcję. Kompoty domowej roboty z czereśni, wiśni czy śliwek mogą być znakomitym deserem na rodzinnym obiedzie. Podając je do...

Domowa konfitura z wiśni: jak zrobić? Łatwy przepis! Domowa konfitura z wiśni: jak zrobić? Łatwy przepis!

Klasyczna, domowa konfitura z wiśni wymaga tylko dwóch składników - świeżych owoców oraz cukru. Sprawdź, jak ją samodzielnie przygotować krok po kroku. Podajemy łatwy przepis!

Barszcz czerwony dla smakoszy – z dziczyzną i wiśniami. [PRZEPIS] Barszcz czerwony dla smakoszy – z dziczyzną i wiśniami. [PRZEPIS]

Barszcz to nie tylko ten klarowny, czyli wywar buraczany, lub ukraiński – z warzywami w środku. Przepisów na zupy, którym koloru i smaku nadają buraki, jest bardzo dużo. Proponujemy tym razem barszcz...

Aktualizacja: 24.07.2014 23:43
Autor: nk
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Krzysztof Orszagh – kim jest b. RPO oskarżony ws. nielegalnych adopcji i stręczycielstwa?
Krzysztof Orszagh – kim jest b. RPO oskarżony ws. nielegalnych adopcji i stręczycielstwa?

Krzysztof Orszagh – znany prawnik, były Rzecznik Praw Ofiar – został oskarżony ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.