
-
zobacz więcej
Kuchnia czeska - jakie najlepsze przepisy kuchni czeskiej?

- 3 zasady dobrego życia i biznesu według Zino Davidoffa
- SEZON NA TRUSKAWKI. Jak przygotować lekką przekaskę z truskawek i...
- Jak zrobić francuską tartę cytrynową?
- CO ZROBIĆ Z RESZTKĄ WINA? Jak wykorzystać otwarte wino, które zostało...
- BÓB. Kopytka z bobu i sałatka z bobu z miętą: jak zrobić?
- Jak przygotować dobre LETNIE SAŁATKI Z WARZYW I OWOCÓW? Dwa łatwe...
- Jak zrobić pesto pietruszkowe?
- GALARETKA OWOCOWA - PRZEPIS: Jak przygotować domową owocową galaretkę?
- Jak zrobić SAŁATKĘ ze SZPARAGÓW i młodych ziemniaków?
- Jak zrobić KURKI W ŚMIETANIE? Podajemy dobry przepis
U nas jeśli jajko dodajemy do zupy, to albo zaprawiamy ją rozrobionym jajkiem albo dodajemy ugotowane na twardo np. do żurku. W czeskiej kuchni, jajko wrzucane jest na gotująca się wodę i ścina się „w locie”.
Przepis na knedliki
Do zrobienie knedików będziemy potrzebować:
-
szklanki mąki,
-
jajka,
-
pół szklanki mleka,
-
15 g drożdży,
-
2 czerstwych bułeczek pszennych
-
szczypty soli i cukru.
Sposób przygotowania
Z mąki, cukru, odrobiny mleka i drożdży przygotowujemy rozczyn. Bułkę kroimy w drobną kostkę zalewamy mlekiem i wbijamy do tego jajko. Przyprawiamy, dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy wałeczki. Wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy przez parę minut. Ponieważ jest to bardzo delikatne ciasto, kroimy je ostrożnie – najlepiej specjalną żyłką do ciast.
Czas przygotowania knedlików jest stosunkowo długi, a to dlatego, że muszą one wyrosnąć. Podawane są najczęściej do mięs i sosów, ale niekoniecznie. Świetnie komponują się także z owocami.
Smażony ser
Smakuje wyśmienicie! To proste i bardzo sycące danie znane jest także na Słowacji. Biorąc pod uwagę fakt, że smażony ser zwykle podawany jest w towarzystwie frytek i sosu tatarskiego, nie warto liczyć jego kalorii, bo całkowicie odejdzie nam ochota na jedzenie. Aby zrobić samodzielnie smażony ser, będziemy potrzebować:
-
kostki twardego(!) żółtego sera,
-
1 jajka,
-
bułki tartej
-
oleju do smażenia.
Sposób przygotowania
Ser kroimy w poprzek na dosyć grube plasterki – z jednej kostki powinno wyjść około czterech. Ser obtaczamy w jajku i bułce tartej – jak klasyczne kotlety. Smażymy na głębokim i bardzo gorącym oleju.
Zupa czosnkowa
Do zrobienia zupy czosnkowej potrzebne będzie około 1 l. wywaru rosołowego (mięsno-warzywnego). Dodajemy do niego około 4-5 ząbków czosnku oraz przyprawy ziołowe, które najbardziej lubimy. Całość miksujemy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec (kiedy zupa jeszcze wrze) wbijamy do niej dwa jajka. Nalewamy do miseczek. Czeską zupę czosnkową podajemy ze startym żółtym serem i grzankami.
Palaczinki (czeskie naleśniki)
Potrzebne będą:
-
szklanka mleka,
-
szklanka mąki,
-
1 jajko,
-
2 łyżki cukru,
-
łyżka masła,
-
szczypta soli,
-
masa orzechowa – można użyć gotowej.
Masa orzechowa:
-
szklanka cukru-pudru rozrobionego w 10 łyżkach mleka,
-
żółtko,
-
łyżka masła,
-
30 dag zmielonych orzechów włoskich.
Cukier, mleko i orzechy zagotować. Pod koniec dodać żółtko i masło. Całość bardzo dokładnie zmiksować na gładką masę.
Sposób przygotowania:
Składniki na naleśniki zmieszaj ze sobą – najpierw utrzyj jajko z mlekiem, a potem dodaj resztę składników. Całość dokładnie zmiksuj. Smaż naleśniki na patelni – staraj się, by były jak najcieńsze. Złóż w chusteczki, wierzch posmaruj masą orzechową. Możesz dodatkowo udekorować owocami.

Jajko po angielsku to miła odmiana od jajecznicy czy zwykłych jajek na miękko. Przepisów jest kilka, a łączy je to, że podczas przygotowania potrawy białko się ścina, a żółtko pozostaje płynne.

Grzybki, czyli rodzaj ciasta, zostały wyparte przez omlety. Omlety grzybki są bardziej pracochłonne. Odróżnia je od omletu ubite białko, które sprawia, że omlet rośnie podczas smażenia, stąd ich...

Zastanawiasz się, od jak dawna ludzie stosują w kuchni bakaliowe słodkości, jak się je przygotowuje, jakich roślin są owocami i nasionami? Ten artykuł odpowiada na szereg pytań dotyczących...
Dławiący stres i zżerające nerwy prowadzą do poważnych schorzeń. Nerwica ...
-
zobacz więcej
- Czym różnią się płyty OSB od płyt MFP?
- Jak obliczyć ILOŚĆ i CENĘ GAZU potrzebnego do ogrzewania domu kotłem gazowym? Ile gazu zużywa kocioł gazowy?
- Jak uprawiać POMIDORY? Jak sprawić, by obficie owocowały?
- Wzór rozwiązania umowy z NC+. POBIERZ wzór rezygnacji z umowy o abonament
- Jak uprawiać albicję jedwabistą?
- Zamiokulkas: jak pielęgnować, podlewać, przesadzać, rozmnażać
- Jak SCHUDNĄĆ W DWA TYGODNIE? Skuteczna DIETA na 14 dni
- KROK PO KROKU: Jak zrobić print screen strony?
Andrzej Olechowski ostatnio nie jest widoczny na polskiej scenie politycznej ...
-
zobacz sylwetkę
- #NoBeautyInPlastic – Domoteka zaprasza na wystawę fotografii Daniela Petryczkiewicza
- Jesień w kratkę i mocnych barwach - nowa kolekcja Caterina
- Pozwól sobie na chwilę relaksu i zamień swoją codzienną pielęgnację jamy ustnej w prawdziwe spa!
- 3 zasady dobrego życia i biznesu według Zino Davidoffa
- Jak zrobić francuską tartę cytrynową?
- Witaminy – gdzie ich szukać? Do czego są potrzebne?
- Kawa - czy picie kawy zmniejsza piersi?
- Woda prosto z kranu - czy można pić kranówkę bez przegotowania?
Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego. Porady na każdy temat