
-
zobacz więcej
Kuchnia czeska - jakie najlepsze przepisy kuchni czeskiej?

- 3 zasady dobrego życia i biznesu według Zino Davidoffa
- SEZON NA TRUSKAWKI. Jak przygotować lekką przekaskę z truskawek i...
- Jak zrobić francuską tartę cytrynową?
- CO ZROBIĆ Z RESZTKĄ WINA? Jak wykorzystać otwarte wino, które zostało...
- BÓB. Kopytka z bobu i sałatka z bobu z miętą: jak zrobić?
- Jak przygotować dobre LETNIE SAŁATKI Z WARZYW I OWOCÓW? Dwa łatwe...
- Jak zrobić pesto pietruszkowe?
- GALARETKA OWOCOWA - PRZEPIS: Jak przygotować domową owocową galaretkę?
- Jak zrobić SAŁATKĘ ze SZPARAGÓW i młodych ziemniaków?
- Jak zrobić KURKI W ŚMIETANIE? Podajemy dobry przepis
U nas jeśli jajko dodajemy do zupy, to albo zaprawiamy ją rozrobionym jajkiem albo dodajemy ugotowane na twardo np. do żurku. W czeskiej kuchni, jajko wrzucane jest na gotująca się wodę i ścina się „w locie”.
Przepis na knedliki
Do zrobienie knedików będziemy potrzebować:
-
szklanki mąki,
-
jajka,
-
pół szklanki mleka,
-
15 g drożdży,
-
2 czerstwych bułeczek pszennych
-
szczypty soli i cukru.
Sposób przygotowania
Z mąki, cukru, odrobiny mleka i drożdży przygotowujemy rozczyn. Bułkę kroimy w drobną kostkę zalewamy mlekiem i wbijamy do tego jajko. Przyprawiamy, dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy wałeczki. Wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy przez parę minut. Ponieważ jest to bardzo delikatne ciasto, kroimy je ostrożnie – najlepiej specjalną żyłką do ciast.
Czas przygotowania knedlików jest stosunkowo długi, a to dlatego, że muszą one wyrosnąć. Podawane są najczęściej do mięs i sosów, ale niekoniecznie. Świetnie komponują się także z owocami.
Smażony ser
Smakuje wyśmienicie! To proste i bardzo sycące danie znane jest także na Słowacji. Biorąc pod uwagę fakt, że smażony ser zwykle podawany jest w towarzystwie frytek i sosu tatarskiego, nie warto liczyć jego kalorii, bo całkowicie odejdzie nam ochota na jedzenie. Aby zrobić samodzielnie smażony ser, będziemy potrzebować:
-
kostki twardego(!) żółtego sera,
-
1 jajka,
-
bułki tartej
-
oleju do smażenia.
Sposób przygotowania
Ser kroimy w poprzek na dosyć grube plasterki – z jednej kostki powinno wyjść około czterech. Ser obtaczamy w jajku i bułce tartej – jak klasyczne kotlety. Smażymy na głębokim i bardzo gorącym oleju.
Zupa czosnkowa
Do zrobienia zupy czosnkowej potrzebne będzie około 1 l. wywaru rosołowego (mięsno-warzywnego). Dodajemy do niego około 4-5 ząbków czosnku oraz przyprawy ziołowe, które najbardziej lubimy. Całość miksujemy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec (kiedy zupa jeszcze wrze) wbijamy do niej dwa jajka. Nalewamy do miseczek. Czeską zupę czosnkową podajemy ze startym żółtym serem i grzankami.
Palaczinki (czeskie naleśniki)
Potrzebne będą:
-
szklanka mleka,
-
szklanka mąki,
-
1 jajko,
-
2 łyżki cukru,
-
łyżka masła,
-
szczypta soli,
-
masa orzechowa – można użyć gotowej.
Masa orzechowa:
-
szklanka cukru-pudru rozrobionego w 10 łyżkach mleka,
-
żółtko,
-
łyżka masła,
-
30 dag zmielonych orzechów włoskich.
Cukier, mleko i orzechy zagotować. Pod koniec dodać żółtko i masło. Całość bardzo dokładnie zmiksować na gładką masę.
Sposób przygotowania:
Składniki na naleśniki zmieszaj ze sobą – najpierw utrzyj jajko z mlekiem, a potem dodaj resztę składników. Całość dokładnie zmiksuj. Smaż naleśniki na patelni – staraj się, by były jak najcieńsze. Złóż w chusteczki, wierzch posmaruj masą orzechową. Możesz dodatkowo udekorować owocami.

Szparagi na surowo na pewno zrobią wrażenie na gościach, a jajko na miękko ugotowane bez skorupki jeszcze je spotęguje. Przekąska zdecydowanie lubi towarzystwo bagietki z masłem (może być...

Szparagi to warzywo, na które sezon trwa bardzo krótko - maksymalnie 3-4 tygodnie. Dlatego warto w tym czasie jeść szparagi - bardzo zdrowe, dietetyczne i niezwykle smaczne. Zachęcamy do spróbowania...

Wiele osób zastępuje mleko krowie mlekiem sojowym albo innym rodzajem mleka roślinnego. Czy mleko sojowe sprawdzi się jako zamiennik mleka krowiego w przygotowaniu tradycyjnych potraw? Na pewno...
Robienie wykopów, również tych pod instalacje wodociągowe i ...
-
zobacz więcej
- Czym różnią się płyty OSB od płyt MFP?
- Jak obliczyć ILOŚĆ i CENĘ GAZU potrzebnego do ogrzewania domu kotłem gazowym? Ile gazu zużywa kocioł gazowy?
- Jak uprawiać POMIDORY? Jak sprawić, by obficie owocowały?
- Wzór rozwiązania umowy z NC+. POBIERZ wzór rezygnacji z umowy o abonament
- Jak uprawiać albicję jedwabistą?
- Zamiokulkas: jak pielęgnować, podlewać, przesadzać, rozmnażać
- Jak SCHUDNĄĆ W DWA TYGODNIE? Skuteczna DIETA na 14 dni
- KROK PO KROKU: Jak zrobić print screen strony?
![Kim jest Monika Kuszyńska, która zaprezentuje Polskę na Eurowizji 2015 [KARIERA, RODZINA]](http://cdn10.mowimyjak.smcloud.net/s/photos/t/32437/kim-jest-monika-kuszynska-ktora-zaprezentuje-polske-na-eurowizji-2015_728607.jpg)
Monika Kuszyńska wystąpi na Eurowizji 2015. Była wokalistka zespołu Varius ...
-
zobacz sylwetkę
- #NoBeautyInPlastic – Domoteka zaprasza na wystawę fotografii Daniela Petryczkiewicza
- Jesień w kratkę i mocnych barwach - nowa kolekcja Caterina
- Pozwól sobie na chwilę relaksu i zamień swoją codzienną pielęgnację jamy ustnej w prawdziwe spa!
- 3 zasady dobrego życia i biznesu według Zino Davidoffa
- Jak zrobić francuską tartę cytrynową?
- Witaminy – gdzie ich szukać? Do czego są potrzebne?
- Kawa - czy picie kawy zmniejsza piersi?
- Woda prosto z kranu - czy można pić kranówkę bez przegotowania?
Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego. Porady na każdy temat