porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Chipsy z jarmużu. Jak zrobić?
Chipsy z jarmużu. Jak zrobić? Jarmuż jest doskonale znany i lubiany przez wegan i wegetarian. ...
Budyń z warzyw: jak zrobić?

Kuchnia francuska: przepisy na budynie z kalafiora i cykorii

Kuchnia francuska: przepisy na budynie z kalafiora i cykorii

Budyń z kalafiora? Czemu nie!

fot.: Gettyimages.com
Budyń nie musi być gęstą papką mleka zagęszczonego mąką. Francuzi słyną z wysublimowanych smaków i niecodziennych kompozycji smakowych. Spróbujcie, jak smakuje budyń w wydaniu francuskim, do którego używa się cykorii lub kalafiora.

Budyń z kalafiora

Składniki:

  • duży kalafior

  • 4 jajka

  • 1 szklanka śmietany

  • 6 dkg twardego startego sera

  • 3 dkg mąki

  • 7 dkg masła

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól

>>> Ziele angielskie - do czego je stosować? Budyń z zielem angielskim PRZEPIS [KLIKNIJ]

Przygotowanie:
Kalafiora wkładamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru i gotujemy 25 minut. Odcedzamy i rozgniatamy widelcem. Z mąki i masła robimy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy śmietaną, zagotowujemy cały czas mieszając.
Mieszamy kalafior z sosem, dodajemy ser, roztarte z masłem (2 dkg) 2 żółtka, solimy do smaku. Mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy je z masą kalafiorową. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy budyniowej (ma charakterystyczny kształt i zamknięcie, ale można wypróbować inne warianty formy). Zamkniętą formę wstawiamy do garnka w wrzątkiem, woda powinna sięgać do ¾ jej wysokości. Gotujemy przez 45 minut pod przykryciem. Tak przygotowany budyń wykładamy na półmisek, podajemy na gorąco na przykład z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Budyń z cykorii

Składniki:

  • 1 kg cykorii

  • 1/2 kg mielonego  mięsa (może być wieprzowe, wieprzowo-wołowe, indycze)

  • 2 jajka 

  • 1 łyżka masła

  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Dobrze myjemy cykorię, obcinamy nasady liści i kroimy w około 2 cm krążki. Cykorię mieszamy z mięsem mielonym, roztrzepanymi jajkami, przyprawiamy solą i pieprzem. Taką mieszankę przekładamy do formy budyniowej i metodą podaną przy budyniu z kalafiora gotujemy przez 2 godziny. Budyń z cykorii według kuchni francuskiej podajemy na gorąco polewając sosem beszamelowym, ale można poeksperymentować z innymi sosami według swojego gustu.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Śledziowy budyń: jak go zrobić? Śledziowy budyń: jak go zrobić?

Śledziowy budyń to niezwykła potrawa z ryb. Budyń śledziowy to propozycja nie dla każdego, ale potrawa jest bardzo smaczna i warta wypróbowania. Świeże śledzie można zastąpić innymi rybami o mniej...

Jak zrobić szparagi zapiekane po francusku? Jak zrobić szparagi zapiekane po francusku?

Sezon na szparagi jest stosunkowo krótki, dlatego warto go w pełni wykorzystać. Ale żeby szparagi nie znudziły się, warto sięgnąć do nowych przepisów, a najlepiej z kuchni francuskiej. Wbrew pozorom...

Babeczki z budyniem – przepis na Wielkanoc

Słodkie babeczki na dwa, trzy kęsy to jest to! Z delikatnego ciasta kruchego. Wypełnione nadzieniem budyniowym Możesz użyć ich także do dekoracji wielkanocnego stołu lub koszyczka! Oto przepis na...

Aktualizacja: 27.08.2014 09:45
Autor: CzeM
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
JEREMY CLARKSON – kim jest, co osiągnął, RODZINA
JEREMY CLARKSON – kim jest, co osiągnął, RODZINA

Jeremy Clarkson, którego zobaczyć można w Top Gear, to angielski ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.