-
zobacz więcej
KUCHNIA WŁOSKA. Jakie najlepsze przepisy kuchni włoskiej?

Spaghetti z bekonem w sosie śmietanowym to nieskomplikowana i jedną z bardziej tradycyjnych potraw o włoskim rodowodzie.
fot.: Photos.comMinestrone
(dla 4 osób) – przepis na pożywną włoską zupę o intensywnym aromacie warzyw, zagęszczaną makaronem.
Składniki:
• 2 ząbki czosnku
• 2 średnie cebule
•1 łodyga selera naciowego
•1 duża marchewka
•1 duży ziemniak
• 50 g zielonej fasolki szparagowej
• 50 g bakłażana lub cukinii
• 30 g masła
• 25 ml oliwy z oliwek
• 30 g boczku
• 1 l bulionu
• 50 g pomidorów
• łyżka pasty pomidorowej
• garść drobno posiekanej bazylii
• 50 g startego parmezanu
• 40 g makaronu spaghetti (połamanego na mniejsze kawałki)
• sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
Czosnek, cebulę, seler, marchew, ziemniaki, fasolkę, bakłażana lub cukinię drobno kroimy. Następnie do rozgrzanego rondla wrzucamy masło i dodajemy oliwę, na tym smażymy ok. 2 min pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy czosnek i cebulę (do zeszklenia), później wsypujemy seler, marchew i ziemniaki (smażymy ok. 2 min.). Po tym czasie dodajemy pozostałe warzywa. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy bulion, pokrojone pomidory i bazylię – doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Danie podajemy posypane startym parmezanem.
Spaghetti carbonara
makaron z bekonem w sosie śmietanowym – przepis na nieskomplikowaną i jedną z bardziej tradycyjnych potraw o włoskim rodowodzie.
Składniki:
• 400 g makaronu spaghetti
• 200 g bekonu (lub włoskiej szynki prosciutto) pokrojonego w paski
• 1 duża cebula pokrojona w paski
• 2 ząbki czosnku
• 300 ml śmietany
• 3 żółtka
• 4 łyżki stołowe świeżo utartego parmezanu
• 2 łyżki stołowe natki pietruszki
• szczypta soli
• świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
Bekon pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Dodać cebulę i czosnek, smażąc do czasu, aż bekon stanie się kruchy. Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al dente, a następnie odcedzić. Przełożyć go do dobrze nagrzanego półmiska (lub na ciepłą patelnię). W dużej misce wymieszać śmietanę, żółtka, ser oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki połączyć na patelni. Całość polać sosem z jajek i śmietany. Podawać posypane parmezanem i natką pietruszki.
Panna Cotta
włoski przepis na śmietankowy deser o aromacie cytrynowo-waniliowym, podawany z truskawkami i miętą
Składniki:
• 250 ml pełnego mleka
• 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
• 2 łyżki stołowe cukru
• 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 2 łyżeczki żelatyny
• skórka z jednej cytryny
• 12 świeżych truskawek
• kilka listków świeżej mięty
Sposób przyrządzenia:
Cytrynę sparzyć, osuszyć i na drobnej tarce zetrzeć z niej skórkę. Do rondla wlać mleko i śmietanę oraz wsypać cukier. Mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać skórkę z cytryny. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 3–4 minuty, ciągle mieszając (płyn nie powinien się zagotować). Odstawić do wystudzenia. Przelać do czterech salaterek, a następnie wstawić je na kilka godzin do lodówki. Kiedy masa stężeje, delikatnie podważyć ją nożem, obrócić salaterki dnem do góry i umieścić zawartość na talerzach deserowych. Aby ułatwić wysunięcie deseru, salaterki można włożyć na sekundę do gorącej wody. Wokół ułożyć pokrojone na ćwiartki truskawki. Przed podaniem całość przybrać listkami świeżej mięty.

Panna cotta to pyszny włoski deser - lekki jak obłok. Powstaje z gotowanej śmietany, cukru, wanilii. Łatwy do przygotowania, smakuje nadzwyczajnie. Można go podać z sosem z letnich owoców, np. malin.

Pyszne, chrupiące gofry… z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy owocami. Kupione w „budce” lub zrobione własnoręcznie w domu. Gofry kojarzą się z latem i smakiem dzieciństwa. Ale ile ta słodka...

Nalesniki ze szpinakiem to danie łatwe do przyrządzenia. Szpinak to niewątpliwie jeden ze zdrowszych farszów, jakim można wypełnić naleśniki. Ceniony przez jednych, znienawidzony przez drugich....
Robienie wykopów, również tych pod instalacje wodociągowe i ...
-
zobacz więcej
- Czym różnią się płyty OSB od płyt MFP?
- Jak obliczyć ILOŚĆ i CENĘ GAZU potrzebnego do ogrzewania domu kotłem gazowym? Ile gazu zużywa kocioł gazowy?
- Jak uprawiać POMIDORY? Jak sprawić, by obficie owocowały?
- Wzór rozwiązania umowy z NC+. POBIERZ wzór rezygnacji z umowy o abonament
- Jak uprawiać albicję jedwabistą?
- Zamiokulkas: jak pielęgnować, podlewać, przesadzać, rozmnażać
- Jak SCHUDNĄĆ W DWA TYGODNIE? Skuteczna DIETA na 14 dni
- KROK PO KROKU: Jak zrobić print screen strony?

Kim jest Sławek Uniatowski? Co osiągnął? Co robi dziś – dekadę ...
-
zobacz sylwetkę
- #NoBeautyInPlastic – Domoteka zaprasza na wystawę fotografii Daniela Petryczkiewicza
- Jesień w kratkę i mocnych barwach - nowa kolekcja Caterina
- Pozwól sobie na chwilę relaksu i zamień swoją codzienną pielęgnację jamy ustnej w prawdziwe spa!
- 3 zasady dobrego życia i biznesu według Zino Davidoffa
- Jak zrobić francuską tartę cytrynową?
- Witaminy – gdzie ich szukać? Do czego są potrzebne?
- Kawa - czy picie kawy zmniejsza piersi?
- Woda prosto z kranu - czy można pić kranówkę bez przegotowania?
Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego. Porady na każdy temat