porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak prawidłowo zaparzyć ZIELONĄ HERBATĘ? Zielona herbata - gatunki, uprawa, sposób parzenia Liście herbaty zielonej wymagają innego potraktowania niż czarnej. Wymagania dotyczące ...
Kuchnia włoska cieszy sie w Polsce dużą popularnością - uwielbiamy pizzę, spaghetti czy włoskiej desery za smak i łatwość w przygotowaniu

KUCHNIA WŁOSKA. Jakie najlepsze przepisy kuchni włoskiej?

KUCHNIA WŁOSKA. Jakie najlepsze przepisy kuchni włoskiej?

Spaghetti z bekonem w sosie śmietanowym to nieskomplikowana i jedną z bardziej tradycyjnych potraw o włoskim rodowodzie.

fot.: Photos.com
Kuchnia włoska to przede wszystkim makarony, ale nie tylko. Znajdziemy tam również pyszne desery i sałatki. Prostota to główna cecha kuchni włoskiej i jednocześnie świetny przykład wykwintnych zestawień kulinarnych. Poniżej najlepsze przepisy kuchni włoskiej.

Minestrone

(dla 4 osób) – przepis na pożywną włoską zupę o intensywnym aromacie warzyw, zagęszczaną makaronem.

Składniki:

• 2 ząbki czosnku
• 2 średnie cebule
•1 łodyga selera naciowego
•1 duża marchewka
•1 duży ziemniak
• 50 g zielonej fasolki szparagowej
• 50 g bakłażana lub cukinii
• 30 g masła
• 25 ml oliwy z oliwek
• 30 g boczku
• 1 l bulionu
• 50 g pomidorów
• łyżka pasty pomidorowej
• garść drobno posiekanej bazylii
• 50 g startego parmezanu
• 40 g makaronu spaghetti (połamanego na mniejsze kawałki)
• sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

Czosnek, cebulę, seler, marchew, ziemniaki, fasolkę, bakłażana lub cukinię drobno kroimy. Następnie do rozgrzanego rondla wrzucamy masło i dodajemy oliwę, na tym smażymy ok. 2 min pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy czosnek i cebulę (do zeszklenia), później wsypujemy seler, marchew i ziemniaki (smażymy ok. 2 min.). Po tym czasie dodajemy pozostałe warzywa. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy bulion, pokrojone pomidory i bazylię – doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Danie podajemy posypane startym parmezanem.

Spaghetti carbonara

makaron z bekonem w sosie śmietanowym – przepis na nieskomplikowaną i jedną z bardziej tradycyjnych potraw o włoskim rodowodzie.

Składniki:

• 400 g makaronu spaghetti
• 200 g bekonu (lub włoskiej szynki prosciutto) pokrojonego w paski
• 1 duża cebula pokrojona w paski
• 2 ząbki czosnku
• 300 ml śmietany
• 3 żółtka
• 4 łyżki stołowe świeżo utartego parmezanu
• 2 łyżki stołowe natki pietruszki
• szczypta soli
• świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przyrządzenia:

Bekon pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Dodać cebulę i czosnek, smażąc do czasu, aż bekon stanie się kruchy. Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al dente, a następnie odcedzić. Przełożyć go do dobrze nagrzanego półmiska (lub na ciepłą patelnię). W dużej misce wymieszać śmietanę, żółtka, ser oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki połączyć na patelni. Całość polać sosem z jajek i śmietany. Podawać posypane parmezanem i natką pietruszki.

Panna Cotta

włoski przepis na śmietankowy deser o aromacie cytrynowo-waniliowym, podawany z truskawkami i miętą

Składniki:

• 250 ml pełnego mleka
• 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
• 2 łyżki stołowe cukru
• 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 2 łyżeczki żelatyny
• skórka z jednej cytryny
• 12 świeżych truskawek
• kilka listków świeżej mięty

Sposób przyrządzenia:

Cytrynę sparzyć, osuszyć i na drobnej tarce zetrzeć z niej skórkę. Do rondla wlać mleko i śmietanę oraz wsypać cukier. Mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać skórkę z cytryny. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 3–4 minuty, ciągle mieszając (płyn nie powinien się zagotować). Odstawić do wystudzenia. Przelać do czterech salaterek, a następnie wstawić je na kilka godzin do lodówki. Kiedy masa stężeje, delikatnie podważyć ją nożem, obrócić salaterki dnem do góry i umieścić zawartość na talerzach deserowych. Aby ułatwić wysunięcie deseru, salaterki można włożyć na sekundę do gorącej wody. Wokół ułożyć pokrojone na ćwiartki truskawki. Przed podaniem całość przybrać listkami świeżej mięty.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Panna cotta z sosem malinowym: przepis na włoski deser Panna cotta z sosem malinowym: przepis na włoski deser

Panna cotta to pyszny włoski deser - lekki jak obłok. Powstaje z gotowanej śmietany, cukru, wanilii. Łatwy do przygotowania, smakuje nadzwyczajnie. Można go podać z sosem z letnich owoców, np. malin.

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem? Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem?

Nalesniki ze szpinakiem to danie łatwe do przyrządzenia. Szpinak to niewątpliwie jeden ze zdrowszych farszów, jakim można wypełnić naleśniki. Ceniony przez jednych, znienawidzony przez drugich....

PANNA COTTA – jak zrobić? Jak serwować ten deser? ŁATWY PRZEPIS PANNA COTTA – jak zrobić? Jak serwować ten deser? ŁATWY PRZEPIS

Jak zrobić deser panna cotta? To proste. Do śmietany dodajemy cukier, wanilię a usztywniamy żelatyną . Deser wylewamy do okrągłej foremki , a po wystygnięciu wykładamy do góry dnem na talerz....

Aktualizacja: 18.04.2018 17:59
Autor: Anna Trafisz
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Andrzej PIASEK Piaseczny: kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Andrzej PIASEK Piaseczny: kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Andrzej Piasek Piaseczny to jeden z ważniejszych artystów ostatnich 20 ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.