porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Śniadanie kontynentalne, czyli każdy kraj inaczej. Gdzie najesz się na śniadanie?
Śniadanie kontynentalne, czyli każdy kraj inaczej. Gdzie najesz się na śniadanie? Co prawda w definicji śniadanie kontynentalne oznacza lekki posiłek podawany ...
Skład śmietany w sprayu przeraża - zamiast chemii wybierz domową śmietanę! Przepis na bita smietanę

Lody i owoce z bitą śmietaną. JAKA ŚMIETANA LEPSZA - w SPRAYU CZY DOMOWA?

Lody i owoce z bitą śmietaną.  JAKA ŚMIETANA LEPSZA - w SPRAYU CZY DOMOWA?
fot.: Konrad Kalbarczyk
Lato to czas, w którym jemy dużo lodów i owoców, a najlepiej one smakują z bitą śmietaną. Ten smaczny dodatek do deserów można kupić w sprayu, w postaci proszku, można też przyrządzić go samemu. I właśnie do tego zachęcamy…

Wiadomo, bita śmietana w sprayu nie wymaga żadnego wysiłku i zawsze jest gotowa do użycia. Ale czy warto? Przyjrzyjmy się przykładowemu składowi takiego produktu.

Co ma w środku bita śmietana w sprayu

Jest śmietanka, ale nie wiadomo, jak jej jest tam dużo, w ogóle nie wiadomo, ile jest czego. A jest również syrop glukozowy, cukier i mleko w proszku. Teraz przejdźmy do chemii. Śmietana zawiera bowiem także substancje ułatwiające tworzenie się emulsji. Są więc tam emulgatory E 471 (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych wytwarzane z syntetycznych tłuszczów, zbyt duże ich spożycie prowadzi do zakwaszenia organizmu) i E 472 (jak poprzednio, ale z kwasem cytrynowym).
Są też stabilizatory E 339 (fosforany sodu) i E 407 (karagen – polisacharydy wytwarzane z czerwonych wodorostów, w odpowiedniej dawce substancja lecznicza).
W pojemniku ze sztuczną śmietaną znajdziemy również dekstrozę (organiczny związek chemiczny – glukoza), aromat waniliowy i gaz nośny (jest również składnikiem dezodorantów i innych kosmetyków w sprayu).

A bita śmietana domowym sposobem?

To 100% śmietanki z dodatkiem kara genu i trochę cukru.
Śmietanka musi być minimum 30-procentowa i najlepiej z lodówki. Na pół litra śmietanki wystarczy 3-4 łyżeczki cukru (można dorzucić jeszcze jedną, jak ktoś lubi słodszą).
Najpierw ubijamy samą śmietanę, jak zacznie gęstnieć dosypujemy cukier i łyżeczkę cukru wanilinowego. Ubijanie trwa 3 -4 minuty (nie można za długo, bo zrobimy masło!).

I gotowe! Która bita śmietana do lodów i owoców jest lepsza?

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Sezon na truskawki. Jak zrobić chłodnik truskawkowy na miodzie? Sezon na truskawki. Jak zrobić chłodnik truskawkowy na miodzie?

Sezon zarówno na truskawki oraz na chłodniki trwa. Warto więc może połączyć jedno z drugim i zrobić słodki, ale przełamany słoną nutą chłodnik truskawkowy. Jak zrobić chłodnik z truskawek?

Jak zrobić dobre tiramisu? Podajemy PRZEPIS na pyszne TIRAMISU

Jak zrobić smaczny włoski deser tiramisu? Podajemy prosty i szybki przepis. 

Jak przygotować OMLET ZE SZPARAGAMI? Podajemy sprawdzony PRZEPIS Jak przygotować OMLET ZE SZPARAGAMI? Podajemy sprawdzony PRZEPIS

Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Te wyśmienite warzywa nie potrzebują zbyt wielu dodatków, wystarczy je tylko ugotować, polać stopionym masłem i posypać parmezanem. Jeśli jednak mamy ochotę...

Aktualizacja: 17.04.2018 15:27
Autor: CzeM
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Afera Durczoka - kim jest Elżbieta W.?
Afera Durczoka - kim jest Elżbieta W.?

Trwa dziennikarskie i policyjne śledztwo w sprawie przedmiotów odnalezionych w ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.