porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Przepis na Wielkanoc: awokado z jajkami
Przepis na Wielkanoc: awokado z jajkami Przepisów na jajka faszerowane, które serwujemy na śniadanie wielkanocne, jest ...
Wielkanocne ciasta. Mazurki - przepisy. Mazurki przepisy kulinarne. Jak upiec najlepszy MAZUREK - podajemy sprawdzony PRZEPIS.

Mazurki – trzy przepisy na Wielkanoc

Mazurki – trzy przepisy na Wielkanoc

Mazurki to typowo polskie ciasto, pieczone i podawane wyłącznie na Wielkanoc.

fot.: Photos.com
Tradycyjny, orzechowy, owocowy, czekoladowy, a nawet różany – sosobów na wielkanocne mazurki jest wiele. Podajemy kilka przepisów na wielkanocne ciasto.

Mazurek pomarańczowy – przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej, 
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 180 g masła, 
  • 90 g cukru pudru, 
  • 2 surowe żółtka,

Masa pomarańczowa:

  • 300 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, 
  • 200 g dżemu morelowego,

Dekoracja:

  • płatki migdałowe, rodzynki, 
  • biała polewa,

Przygotowanie:

Rozetrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać żółtka i wszystko wymieszać z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią i włożyć do lodówki na 2 godziny. Zimne ciasto rozwałkować na cienki placek. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Z resztek ciasta uformować wałeczki, zwinąć po dwa i wyłożyć nimi boki formy. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (około 20 minut). W tym czasie usmażoną skórkę pomarańczową gotować chwilę razem z konfiturą morelową. Ostudzić i i wyłożyć ją na upieczony i wystudzony już spód mazurka. Całość udekorować płatkami migdałowymi i białą polewą.

Mazurek czekoladowy – przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 160 g masła, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 2 żółtka, 
  • 2 łyżki kakao,

Masa czekoladowa:

  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej, 
  • 1/2 tabliczki ciemnej czekolady deserowej, 
  • 3 łyżki mleka,

Dekoracja:

  • smażona w cukrze skórka pomarańczowa,
  • rodzynki, 
  • śliwki,

Przygotowanie:
Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Do tego dodać mąkę i wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki chłodnej wody z kakao i dokładanie połączyć to z ciastem. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Formę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wyłożyć w niej cienko rozwałkowane ciasto. Piec je przez 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Zabieramy się do przygotowania masy: pół puszki masy kajmakowej wymieszać z rozpuszczoną połową czekolady i 3 łyżkami mleka. Uwaga! Składniki masy łatwiej się połączą, jeśli będą podgrzane, rozpuszczane np. w kąpieli wodnej. Całość rozsmarować na upieczonym cieście. Na koniec udekorować smażoną skórką pomarańczową, rodzynkami i suszonymi śliwkami.

Mazurek tradycyjny – przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szklanka cukru,
  • 5 żółtek kostka margaryny, 

Masa:

  • 3 łyżki mąki, 
  • 6 żółtek, 
  • 0.5 l mleka, 
  • kostka margaryny, 
  • olejek rumowy, 

Polewa:

  • 0,5 kg cukru pudru, 
  • polewa czekoladowa, 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i ciasto podzielić na pół. Każdą część rozłożyć na osobnych blaszkach. Piec w temperaturze ok. 180 stopni na złoty kolor. Następnie mąkę, jajka i mleko ugotować na budyń. Po ostudzeniu budyniu dodać do tego jedną kostkę margaryny i olejek rumowy. Masę dokładnie rozrobić za pomocą miksera. I na jeden upieczony spód rozłożyć masę i przykryć drugim spodem. Udekorować.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
MIODOWNIK - sprawdzony przepis na ciasto na Wielkanoc MIODOWNIK - sprawdzony przepis na ciasto na Wielkanoc

Kto nie przepada za twardym mazurkiem, zakocha się w miodowniku. To ciasto składa się z trzech kruchych placków przełozonych masą mleczno-maślaną. Pachnie miodem, wanilią, orzechami, rumem. Pycha!

Mazurek z migdałami i białą czekoladą [PRZEPIS na WIELKANOC] Mazurek z migdałami i białą czekoladą [PRZEPIS na WIELKANOC]

Jak zrobić mazurka wielkanocnego? Mazurek, ten przygotowywany zazwyczaj raz w roku wypiek jest tradycyjnym ciastem wielkanocnym. Podobno według tradycji na wielkanocny stół powinno się ich...

Babka czekoladowa na Wielkanoc [SPRAWDZONY PRZEPIS] Babka czekoladowa na Wielkanoc [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Babka czekoladowa to idealne ciasto na Wielkanoc, a i na popołudniową herbatkę z przyjaciółmi. Dzięki czekoladzie ma wyrazisty smak i głęboki kolor. Oprósz je płatkami migdałów, a stanie się jeszcze...

Aktualizacja: 28.03.2015 16:27
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Jak zaczynał karierę Zygmunt Miłoszewski, laureat Paszportu Polityki 2014?
Jak zaczynał karierę Zygmunt Miłoszewski, laureat Paszportu Polityki 2014?

Zygmunt Miłoszewski - to do niego należał rok 2014. Autor powieści ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.