
-
zobacz więcej
Mazurki – trzy przepisy na Wielkanoc

Mazurki to typowo polskie ciasto, pieczone i podawane wyłącznie na Wielkanoc.
fot.: Photos.comMazurek pomarańczowy – przepis
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 180 g masła,
- 90 g cukru pudru,
- 2 surowe żółtka,
Masa pomarańczowa:
- 300 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej,
- 200 g dżemu morelowego,
Dekoracja:
- płatki migdałowe, rodzynki,
- biała polewa,
Przygotowanie:
Rozetrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać żółtka i wszystko wymieszać z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią i włożyć do lodówki na 2 godziny. Zimne ciasto rozwałkować na cienki placek. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Z resztek ciasta uformować wałeczki, zwinąć po dwa i wyłożyć nimi boki formy. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (około 20 minut). W tym czasie usmażoną skórkę pomarańczową gotować chwilę razem z konfiturą morelową. Ostudzić i i wyłożyć ją na upieczony i wystudzony już spód mazurka. Całość udekorować płatkami migdałowymi i białą polewą.
Mazurek czekoladowy – przepis
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki,
- 160 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki kakao,
Masa czekoladowa:
- 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej,
- 1/2 tabliczki ciemnej czekolady deserowej,
- 3 łyżki mleka,
Dekoracja:
- smażona w cukrze skórka pomarańczowa,
- rodzynki,
- śliwki,
Przygotowanie:
Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Do tego dodać mąkę i wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki chłodnej wody z kakao i dokładanie połączyć to z ciastem. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Formę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wyłożyć w niej cienko rozwałkowane ciasto. Piec je przez 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Zabieramy się do przygotowania masy: pół puszki masy kajmakowej wymieszać z rozpuszczoną połową czekolady i 3 łyżkami mleka. Uwaga! Składniki masy łatwiej się połączą, jeśli będą podgrzane, rozpuszczane np. w kąpieli wodnej. Całość rozsmarować na upieczonym cieście. Na koniec udekorować smażoną skórką pomarańczową, rodzynkami i suszonymi śliwkami.
Mazurek tradycyjny – przepis
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka cukru,
- 5 żółtek kostka margaryny,
Masa:
- 3 łyżki mąki,
- 6 żółtek,
- 0.5 l mleka,
- kostka margaryny,
- olejek rumowy,
Polewa:
- 0,5 kg cukru pudru,
- polewa czekoladowa,
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i ciasto podzielić na pół. Każdą część rozłożyć na osobnych blaszkach. Piec w temperaturze ok. 180 stopni na złoty kolor. Następnie mąkę, jajka i mleko ugotować na budyń. Po ostudzeniu budyniu dodać do tego jedną kostkę margaryny i olejek rumowy. Masę dokładnie rozrobić za pomocą miksera. I na jeden upieczony spód rozłożyć masę i przykryć drugim spodem. Udekorować.

Kto nie przepada za twardym mazurkiem, zakocha się w miodowniku. To ciasto składa się z trzech kruchych placków przełozonych masą mleczno-maślaną. Pachnie miodem, wanilią, orzechami, rumem. Pycha!
![Mazurek z migdałami i białą czekoladą [PRZEPIS na WIELKANOC]](http://cdn17.mowimyjak.smcloud.net/s/photos/t/32799/mazurek-z-migdalami-i-biala-czekolada-przepis-na-wielkanoc_735818.jpg)
Jak zrobić mazurka wielkanocnego? Mazurek, ten przygotowywany zazwyczaj raz w roku wypiek jest tradycyjnym ciastem wielkanocnym. Podobno według tradycji na wielkanocny stół powinno się ich...
![Babka czekoladowa na Wielkanoc [SPRAWDZONY PRZEPIS]](http://cdn5.mowimyjak.smcloud.net/s/photos/t/32794/babka-czekoladowa-na-wielkanoc-sprawdzony-przepis_735711.jpg)
Babka czekoladowa to idealne ciasto na Wielkanoc, a i na popołudniową herbatkę z przyjaciółmi. Dzięki czekoladzie ma wyrazisty smak i głęboki kolor. Oprósz je płatkami migdałów, a stanie się jeszcze...
Dławiący stres i zżerające nerwy prowadzą do poważnych schorzeń. Nerwica ...
-
zobacz więcej
- Czym różnią się płyty OSB od płyt MFP?
- Jak obliczyć ILOŚĆ i CENĘ GAZU potrzebnego do ogrzewania domu kotłem gazowym? Ile gazu zużywa kocioł gazowy?
- Jak uprawiać POMIDORY? Jak sprawić, by obficie owocowały?
- Wzór rozwiązania umowy z NC+. POBIERZ wzór rezygnacji z umowy o abonament
- Jak uprawiać albicję jedwabistą?
- Zamiokulkas: jak pielęgnować, podlewać, przesadzać, rozmnażać
- Jak SCHUDNĄĆ W DWA TYGODNIE? Skuteczna DIETA na 14 dni
- KROK PO KROKU: Jak zrobić print screen strony?
Łukasz Warzecha: dziennikarz, publicysta, komentator sportowy, członek rady redakcyjnej „Międzynarodowego ...
-
zobacz sylwetkę
- #NoBeautyInPlastic – Domoteka zaprasza na wystawę fotografii Daniela Petryczkiewicza
- Jesień w kratkę i mocnych barwach - nowa kolekcja Caterina
- Pozwól sobie na chwilę relaksu i zamień swoją codzienną pielęgnację jamy ustnej w prawdziwe spa!
- 3 zasady dobrego życia i biznesu według Zino Davidoffa
- Jak zrobić francuską tartę cytrynową?
- Witaminy – gdzie ich szukać? Do czego są potrzebne?
- Kawa - czy picie kawy zmniejsza piersi?
- Woda prosto z kranu - czy można pić kranówkę bez przegotowania?
Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego. Porady na każdy temat