porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jakie JEDZENIE NA PIKNIK dla dziecka?
Jakie JEDZENIE NA PIKNIK dla dziecka? Ciepłe wiosenne i letnie dni to idealny czas na zorganizowanie ...
Sezon na kapustę otwarty. Jak z niej zrobić pieczone gołąbki

Młoda kapusta. Jak zrobić pieczone gołąbki?

Młoda kapusta. Jak zrobić pieczone gołąbki?
Do zawijania gołąbków lepiej kupić kapustę z luźno związaną główką. fot.: Marcin Czechowicz
Przepisów na gołąbki może być tyle, ile jest fantazji na ich wymyślanie. Kapusta jest niezwykle wdzięcznym do komponowania smaków warzywem, znakomicie harmonizuje się z różnymi farszami i sposobami przyrządzania. Pieczone gołąbki też wybornie smakują, chociaż są nieco czaso- i pracochłonne. Jak zrobić wyśmienite pieczone gołąbki?

Do pieczonych gołąbków najlepiej nadaje się kapusta włoska lub młoda kapusta biała i mięso mielone mieszane, wołowo-wieprzowe.
Będą jeszcze potrzebne: torebka białego ryżu, kilka cebuli, masło i przecier pomidorowy (ale nie koncentrat).

Przygotowanie kapusty

Z kapusty odcinamy zewnętrzne, luźne liście, ale ich nie wyrzucamy. Główkę wkładamy do wrzącej, mocno posolonej wody głąbem w dół. Potem odkręcamy kapustę głąbem w górę i odcinamy (pomagając sobie widelcem) kolejne, podgotowane liście - tym sposobem nie rozgotujemy tylko wierzchnich liści delikatnej kapusty włoskiej czy młodej białej. Gdy z główki już nie da się zdjąć liści zdatnych do zawijania gołąbków, zostawmy ją w garnku, bo potem liście z niej przydadzą się do wyłożenia brytfanny. Kapuścianej wody też nie wylewamy, bo ona również zostanie zagospodarowana.

Mięso lubi cebulę 

Proporcje na 1,5 kg mięsa (wystarczy na średnią główkę kapusty).
Torebkę ryżu gotujemy o połowę krócej niż podane jest na opakowaniu.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na ciemno-złoty kolor. Podsmażona cebula dodaje potrawom niezwykłego smaku, dlatego nie wolno jej w tym przypadku żałować - na 1,5 kg mięsa można dodać 3-4 średnich cebul.
Do mięsa dodajemy ryż, cebulę, solimy i mocno posypujemy pieprzem. Dobrze i długo wyrabiamy (dodając trochę ciepłej wody), dzięki czemu masa zostanie napowietrzona i mięso w gołąbkach będzie niezwykle miękkie.

Gołąbki do pieca

Oczywiście, przed zawinięciem gołąbka, każdemu liściowi ścinamy wzdłuż twardy grzbiet. Robimy gołąbki (solidną porcję masy układamy na końcu podstawy liścia, lekko formujemy w wałek, składamy boki liścia do środka i ściśle zwijamy).
Dno brytfanny lub naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi, których nie wykorzystaliśmy. Żeby leżały w miarę płasko im też można wcześniej ściąć grzbiety, można też po wyłożeniu zgnieść je ręką.
Gołąbki układamy jeden przy drugim. Zalewamy do połowy wysokości brytfanny wodą z gotowania kapusty. 
Rozpuszczamy na patelni solidną łyżkę masła, lekko rumienimy i staramy się nim polać każdy gołąbek.

Myjemy zewnętrzne liście kapusty, które oderwaliśmy na początku i szczelnie przykrywamy nimi gołąbki. W trakcie pieczenia będzie potrzebna wymiana liści na nowe, bo te pierwsze się mocno wysuszą, prawie przypalą (zamiast liści kapusty można gołąbki przykryć folią aluminiową).
Brytfannę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-220ºC, potem zmniejszamy do 180ºC. Pieczemy ok. 1,5 godziny, pod koniec zdejmując z wierzchu kapustę, by lekko zrumienić gołąbki.
Pieczone gołabki można jeść prosto z piekarnika lub podawać z sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy

Wlewamy do garnka szklankę wywaru z pieczenia gołąbków, wlewamy przecier pomidorowy (500 g). Wrzucamy łyżkę prażonej cebuli (lub cebulę podsmażoną na patelni). Sos zagęszczamy prażoną mąką lub sosem pomidorowym w torebkach. By wyeliminować ewentualne grudki, dobrze jest przetrzeć sos blenderem. Doprawiamy szczyptą oregano, pieprzem i cukrem do smaku. Zazwyczaj nie potrzeba już soli, bo słona jest woda z pieczenia i przecier pomidorowy, słony jest też sos pomidorowy w torebce ewentualnie użyty do zagęszczenia. Sos pomidorowy podajemy oddzielnie do polewania gołabków już na talerzu.  

Gołąbki do odgrzewania układamy w garnku i zalewamy do połowy wodą z pieczenia. Pamiętajmy, że w miarę odgrzewania wywar paruje i staje się bardziej słony, ubytki płynu uzupełniamy przegotowaną wodą.

Smacznego!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Surówka z białej kapusty z papryką: przepis siostry Anastazji Surówka z białej kapusty z papryką: przepis siostry Anastazji

Biała kapusta to jedno z ulubionych warzyw Polaków - i bardzo dobrze, bo to bardzo zdrowe warzywo, na dodatek zawsze dostępne i niedrogie. Siostra Anastazja proponuje surówkę z kapusty z dodatkiem...

Domowy ketchup - jak go zrobić? Podajemy sprawdzony przepis Domowy ketchup - jak go zrobić? Podajemy sprawdzony przepis

Ketchup to doskonały dodatek do hot-dogów, pizzy czy hamburgerów. Chociaż w sklepach mamy duży wybór, żaden nie zastąpi tego domowego. Dowiedz się, jak zrobić pyszny domowy ketchup?

Przepis na pudding z białej kapusty. To idealna potrawa dla wegetarian

Pudding z białej kapusty to idealna potrawa dla wegetarian i osóbb na diecie. Nie dość, że jest przepyszny to jeszcze mało kaloryczny.

Aktualizacja: 30.03.2017 13:44
Autor: CzeM
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Andrzej Olechowski: kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Andrzej Olechowski ostatnio nie jest widoczny na polskiej scenie politycznej ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.