
-
zobacz więcej
Młoda kapusta. Jak zrobić pieczone gołąbki?

- 3 zasady dobrego życia i biznesu według Zino Davidoffa
- SEZON NA TRUSKAWKI. Jak przygotować lekką przekaskę z truskawek i...
- Jak zrobić francuską tartę cytrynową?
- CO ZROBIĆ Z RESZTKĄ WINA? Jak wykorzystać otwarte wino, które zostało...
- BÓB. Kopytka z bobu i sałatka z bobu z miętą: jak zrobić?
- Jak przygotować dobre LETNIE SAŁATKI Z WARZYW I OWOCÓW? Dwa łatwe...
- Jak zrobić pesto pietruszkowe?
- GALARETKA OWOCOWA - PRZEPIS: Jak przygotować domową owocową galaretkę?
- Jak zrobić SAŁATKĘ ze SZPARAGÓW i młodych ziemniaków?
- Jak zrobić KURKI W ŚMIETANIE? Podajemy dobry przepis
Do pieczonych gołąbków najlepiej nadaje się kapusta włoska lub młoda kapusta biała i mięso mielone mieszane, wołowo-wieprzowe.
Będą jeszcze potrzebne: torebka białego ryżu, kilka cebuli, masło i przecier pomidorowy (ale nie koncentrat).
Przygotowanie kapusty
Z kapusty odcinamy zewnętrzne, luźne liście, ale ich nie wyrzucamy. Główkę wkładamy do wrzącej, mocno posolonej wody głąbem w dół. Potem odkręcamy kapustę głąbem w górę i odcinamy (pomagając sobie widelcem) kolejne, podgotowane liście - tym sposobem nie rozgotujemy tylko wierzchnich liści delikatnej kapusty włoskiej czy młodej białej. Gdy z główki już nie da się zdjąć liści zdatnych do zawijania gołąbków, zostawmy ją w garnku, bo potem liście z niej przydadzą się do wyłożenia brytfanny. Kapuścianej wody też nie wylewamy, bo ona również zostanie zagospodarowana.
Mięso lubi cebulę
Proporcje na 1,5 kg mięsa (wystarczy na średnią główkę kapusty).
Torebkę ryżu gotujemy o połowę krócej niż podane jest na opakowaniu.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na ciemno-złoty kolor. Podsmażona cebula dodaje potrawom niezwykłego smaku, dlatego nie wolno jej w tym przypadku żałować - na 1,5 kg mięsa można dodać 3-4 średnich cebul.
Do mięsa dodajemy ryż, cebulę, solimy i mocno posypujemy pieprzem. Dobrze i długo wyrabiamy (dodając trochę ciepłej wody), dzięki czemu masa zostanie napowietrzona i mięso w gołąbkach będzie niezwykle miękkie.
Gołąbki do pieca
Oczywiście, przed zawinięciem gołąbka, każdemu liściowi ścinamy wzdłuż twardy grzbiet. Robimy gołąbki (solidną porcję masy układamy na końcu podstawy liścia, lekko formujemy w wałek, składamy boki liścia do środka i ściśle zwijamy).
Dno brytfanny lub naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi, których nie wykorzystaliśmy. Żeby leżały w miarę płasko im też można wcześniej ściąć grzbiety, można też po wyłożeniu zgnieść je ręką.
Gołąbki układamy jeden przy drugim. Zalewamy do połowy wysokości brytfanny wodą z gotowania kapusty.
Rozpuszczamy na patelni solidną łyżkę masła, lekko rumienimy i staramy się nim polać każdy gołąbek.
Myjemy zewnętrzne liście kapusty, które oderwaliśmy na początku i szczelnie przykrywamy nimi gołąbki. W trakcie pieczenia będzie potrzebna wymiana liści na nowe, bo te pierwsze się mocno wysuszą, prawie przypalą (zamiast liści kapusty można gołąbki przykryć folią aluminiową).
Brytfannę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-220ºC, potem zmniejszamy do 180ºC. Pieczemy ok. 1,5 godziny, pod koniec zdejmując z wierzchu kapustę, by lekko zrumienić gołąbki.
Pieczone gołabki można jeść prosto z piekarnika lub podawać z sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy
Wlewamy do garnka szklankę wywaru z pieczenia gołąbków, wlewamy przecier pomidorowy (500 g). Wrzucamy łyżkę prażonej cebuli (lub cebulę podsmażoną na patelni). Sos zagęszczamy prażoną mąką lub sosem pomidorowym w torebkach. By wyeliminować ewentualne grudki, dobrze jest przetrzeć sos blenderem. Doprawiamy szczyptą oregano, pieprzem i cukrem do smaku. Zazwyczaj nie potrzeba już soli, bo słona jest woda z pieczenia i przecier pomidorowy, słony jest też sos pomidorowy w torebce ewentualnie użyty do zagęszczenia. Sos pomidorowy podajemy oddzielnie do polewania gołabków już na talerzu.
Gołąbki do odgrzewania układamy w garnku i zalewamy do połowy wodą z pieczenia. Pamiętajmy, że w miarę odgrzewania wywar paruje i staje się bardziej słony, ubytki płynu uzupełniamy przegotowaną wodą.
Smacznego!

Biała kapusta to jedno z ulubionych warzyw Polaków - i bardzo dobrze, bo to bardzo zdrowe warzywo, na dodatek zawsze dostępne i niedrogie. Siostra Anastazja proponuje surówkę z kapusty z dodatkiem...

Ketchup to doskonały dodatek do hot-dogów, pizzy czy hamburgerów. Chociaż w sklepach mamy duży wybór, żaden nie zastąpi tego domowego. Dowiedz się, jak zrobić pyszny domowy ketchup?
Pudding z białej kapusty to idealna potrawa dla wegetarian i osóbb na diecie. Nie dość, że jest przepyszny to jeszcze mało kaloryczny.
Robienie wykopów, również tych pod instalacje wodociągowe i ...
-
zobacz więcej
- Czym różnią się płyty OSB od płyt MFP?
- Jak obliczyć ILOŚĆ i CENĘ GAZU potrzebnego do ogrzewania domu kotłem gazowym? Ile gazu zużywa kocioł gazowy?
- Jak uprawiać POMIDORY? Jak sprawić, by obficie owocowały?
- Wzór rozwiązania umowy z NC+. POBIERZ wzór rezygnacji z umowy o abonament
- Jak uprawiać albicję jedwabistą?
- Zamiokulkas: jak pielęgnować, podlewać, przesadzać, rozmnażać
- Jak SCHUDNĄĆ W DWA TYGODNIE? Skuteczna DIETA na 14 dni
- KROK PO KROKU: Jak zrobić print screen strony?
Andrzej Olechowski ostatnio nie jest widoczny na polskiej scenie politycznej ...
-
zobacz sylwetkę
- #NoBeautyInPlastic – Domoteka zaprasza na wystawę fotografii Daniela Petryczkiewicza
- Jesień w kratkę i mocnych barwach - nowa kolekcja Caterina
- Pozwól sobie na chwilę relaksu i zamień swoją codzienną pielęgnację jamy ustnej w prawdziwe spa!
- 3 zasady dobrego życia i biznesu według Zino Davidoffa
- Jak zrobić francuską tartę cytrynową?
- Witaminy – gdzie ich szukać? Do czego są potrzebne?
- Kawa - czy picie kawy zmniejsza piersi?
- Woda prosto z kranu - czy można pić kranówkę bez przegotowania?
Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego. Porady na każdy temat