porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Jak zrobić pyszny SOS CZOSNKOWY? PRZEPIS na domowy sos czosnkowy ze świeżą bazylią Sos czosnkowy to wspaniały dodatek nie tylko do pizzy, ale ...
Odpowiedź na pytanie, jakie piwo: piwo w butelce czy piwo w puszcze nie jest prosta...

Piwo w butelce czy piwo w puszce? Jakie piwo wybrać?

Jeśli przy wyborze piwa w puszce czy w butelce będziemy kierować się smakiem i swoimi preferencjami smakowymi to wybór piwa będzie prosty. Ale jeśli przy okazji chcemy chronić środowisko wybór staje się trudniejszy.

Żeby być w zgodzie z panującym na świecie trendem zrównoważonego rozwoju producenci piwa biorą pod uwagę wpływ butelki i puszek na środowisko. Jak stwierdzić, które opakowanie jest bardziej bezpieczne dla środowiska: butelka czy puszka? Najprostszym sposobem jest zbadanie cyklu życia opakowania.

Produkcja butelek ma mniejsze zużycie energii niż produkcja puszek. To jest początek cyklu. Natomiast puszki w większości trafiają do ponownego wykorzystania (68-90%), czego nie można powiedzieć o butelkach. Niestety większa część opakowań szklanych wciąż ląduje na składowiskach odpadów, a nie w recyklingu. To jest końcowy etap cyklu życia opakowania.

Jak widać odpowiedź na pytanie, jakie piwo: piwo w butelce czy piwo w puszcze przestaje być prosta. Dlatego najbardziej znane browary kierują się zapewne własnymi przekonaniami. I tak część z nich wybiera tylko i wyłącznie produkcję piwa w puszkach, argumentując wybór także tym, że piwo dłużej zachowuje świeżość i smak. W tej chwili takich browarów jest już 184, które oferują 556 marek piwa w puszkach (dane craftcans.com). Inne dla odmiany obiecują swoim stałym klientom pozostanie przy piwie w butelce.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
PIWO: fakty i mity na temat PRODUKCJI PIWO: fakty i mity na temat PRODUKCJI

Piwa produkowane w małych browarach mogą smakować inaczej niż te sygnowane markami dużych kompanii. Obalamy mity na temat jakości piwa.

JAK ZROBIĆ CYDR? Jak przygotować jabłkowe piwo - cydr? JAK ZROBIĆ CYDR? Jak przygotować jabłkowe piwo - cydr?

Sezon na jabłka: cydr, czyli jabłecznik, doskonale smakuje w czasie upałów. Musujący napój możemy sami zrobić z jabłek, wykorzystując mniejsze czy niezbyt kształtne owoce

Aktualizacja: 17.04.2018 14:55
Autor: merd
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Arleta Bojke: kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Arleta Bojke to reporterka, która otrzymała Wiktora 2015 w kategorii ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.