porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Pieczona szynka wieprzowa - przepis na Wielkanoc
Pieczona szynka wieprzowa - przepis na Wielkanoc Nie ma świąt Wielkanocy bez soczystej szynki! Proponujemy tradycyjną szynkę ...
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sernika! Podajemy przepis na sernik chałwowy

SERNIK CHAŁWOWY na Wielkanoc: sprawdzony przepis

SERNIK CHAŁWOWY na Wielkanoc: sprawdzony przepis

Z chałwy można wykonać znakomity sernik!

fot.: thinkstockphotos.com
Przepis na sernik chałwowy wydaje się skomplikowany, ale taki nie jest. Ciasto jest proste w wykonaniu, a smakuje naprawdę bosko!

Sernik chałwowy - spód

  • 100 g herbatników, 
  • 40 g roztopionego masła.

Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub w malakserze na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Na tortownicę o średnicy 23-24 cm wysypać masę "ciasteczkową", wyrównać. Odstawić na chwilę do zamrażalnika.

Sernik chałwowy - masa serowo-chałwowa

  • 1 kg sera mielonego, 
  •  1 szklanka drobnego cukru, 
  •  5 jajek,
  •  pół szklanki kremówki (125 ml), 
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  •  300-350 chałwy sezamowej waniliowej pokruszonej na kawałki, 
  •  cukier waniliowy.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser utrzeć z cukrem mikserem. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wymieszać pokruszoną chałwę. Masę serową przelać na "ciasteczkowy" spód, wyrównać.

>>> Przepisy na Wielkanoc [KLIKNIJ po WIĘCEJ!]

Na najniższej półce piekarnika postawić naczynie z wodą, na wyższej półce położyć formę z sernikiem - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Piec w temperaturze 170 st. C przez ok. 1 godzinę lub więcej, zależy od piekarnika. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą chałwową, schłodzić przez 12 godz. w lodówce.

Sernik chałwowy - polewa chałwowa

  • 150 g chałwy sezamowej lub innej,
  •  poł szklanki kremówki (125 ml). 

Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek. Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszać, by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Sernik z serka Philadelfia – sprawdzony przepis na święta i nie tylko! Sernik z serka Philadelfia – sprawdzony przepis na święta i nie tylko!

Niskokaloryczny, delikatny i pyszny serek Philadelphia nadaje się nie tylko do kanapek. Może być również doskonałym materiałem, na pyszny sernik.

MIODOWNIK - sprawdzony przepis na ciasto na Wielkanoc MIODOWNIK - sprawdzony przepis na ciasto na Wielkanoc

Kto nie przepada za twardym mazurkiem, zakocha się w miodowniku. To ciasto składa się z trzech kruchych placków przełozonych masą mleczno-maślaną. Pachnie miodem, wanilią, orzechami, rumem. Pycha!

Mazurek z migdałami i białą czekoladą [PRZEPIS na WIELKANOC] Mazurek z migdałami i białą czekoladą [PRZEPIS na WIELKANOC]

Jak zrobić mazurka wielkanocnego? Mazurek, ten przygotowywany zazwyczaj raz w roku wypiek jest tradycyjnym ciastem wielkanocnym. Podobno według tradycji na wielkanocny stół powinno się ich...

Aktualizacja: 03.04.2017 20:07
Autor: Maria Olczak
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Anna Nehrebecka. Kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Anna Nehrebecka. Kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Anna Nehrebecka to jedna z najbardziej znanych polskich aktorek. Kim ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.