porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Pieczona szynka wieprzowa - przepis na Wielkanoc
Pieczona szynka wieprzowa - przepis na Wielkanoc Nie ma świąt Wielkanocy bez soczystej szynki! Proponujemy tradycyjną szynkę ...
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sernika! Podajemy przepis na sernik chałwowy

SERNIK CHAŁWOWY na Wielkanoc: sprawdzony przepis

SERNIK CHAŁWOWY na Wielkanoc: sprawdzony przepis

Z chałwy można wykonać znakomity sernik!

fot.: thinkstockphotos.com
Przepis na sernik chałwowy wydaje się skomplikowany, ale taki nie jest. Ciasto jest proste w wykonaniu, a smakuje naprawdę bosko!

Sernik chałwowy - spód

  • 100 g herbatników, 
  • 40 g roztopionego masła.

Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub w malakserze na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Na tortownicę o średnicy 23-24 cm wysypać masę "ciasteczkową", wyrównać. Odstawić na chwilę do zamrażalnika.

Sernik chałwowy - masa serowo-chałwowa

  • 1 kg sera mielonego, 
  •  1 szklanka drobnego cukru, 
  •  5 jajek,
  •  pół szklanki kremówki (125 ml), 
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  •  300-350 chałwy sezamowej waniliowej pokruszonej na kawałki, 
  •  cukier waniliowy.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser utrzeć z cukrem mikserem. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wymieszać pokruszoną chałwę. Masę serową przelać na "ciasteczkowy" spód, wyrównać.

>>> Przepisy na Wielkanoc [KLIKNIJ po WIĘCEJ!]

Na najniższej półce piekarnika postawić naczynie z wodą, na wyższej półce położyć formę z sernikiem - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Piec w temperaturze 170 st. C przez ok. 1 godzinę lub więcej, zależy od piekarnika. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą chałwową, schłodzić przez 12 godz. w lodówce.

Sernik chałwowy - polewa chałwowa

  • 150 g chałwy sezamowej lub innej,
  •  poł szklanki kremówki (125 ml). 

Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek. Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszać, by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Świąteczny sernik z mascarpone, pokruszonymi ciasteczkami i migdałami Świąteczny sernik z mascarpone, pokruszonymi ciasteczkami i migdałami

Wielkanocny stół obfituje w różnego rodzaju ciasta - baby drożdżowe, mazurki, makowce i serniki. Tym razem podajemy przepis na prosty w przygotowaniu sernik z mascarpone, pokruszonymi ciasteczkami i...

MIODOWNIK - sprawdzony przepis na ciasto na Wielkanoc MIODOWNIK - sprawdzony przepis na ciasto na Wielkanoc

Kto nie przepada za twardym mazurkiem, zakocha się w miodowniku. To ciasto składa się z trzech kruchych placków przełozonych masą mleczno-maślaną. Pachnie miodem, wanilią, orzechami, rumem. Pycha!

Wielkanoc: dwa proste i szybkie przepisy na drożdżowe ciasto Wielkanoc: dwa proste i szybkie przepisy na drożdżowe ciasto

Nowoczesna pani domu nie zawsze ma czas na upieczenie klasycznej drożdżowej baby, wymagającej pracochłonnego wyrabiania. Ale to nie znaczy, że nie może się popisać własnym wypiekiem. Proponujemy dwa...

Aktualizacja: 03.04.2017 20:07
Autor: Maria Olczak
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Barbara Maciejczyk: kim była stewardesa z tupolewa?

Babara Maciejczyk to stewardesa z prezydenckiego Tu-154M, która przed katastrofą ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.