porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Dziczyzna: jak przygotować dziczyznę do gotowania?
Dziczyzna: jak przygotować dziczyznę do gotowania? Zanim dziczyzna trafi na nasze stoły, mięso musi zostać odpowiednio ...

Sprawdzone nadzienie do naleśników - przepis

Sprawdzone nadzienie do naleśników - przepis

Sprawdzone nadzienie do naleśników - przepis

fot.: Gettyimages.com
Dwie propozycje dla lubiących naleśniki w wersji obiadowej i deserowej.

Nadzienie budyniowe

Składniki:

  • 1 szklankę mleka,
  • 1 budyń czekoladowy,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 20 dag masła,
  • po 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej i łuskanych orzechów włoskich,
  • 5 łyżek winiaku,
  • do przybrania:
  • 20 dag śmietanki 30-procentowej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego

>>> Shake truskawkowy: jak zrobić? [KLIKNIJ]

Jak zrobić:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego i proszku budyniowego ugotować budyń i ostudzić. Masło rozetrzeć na pianę i, nadal ucierając, dodawać po 1 łyżce budyniu. Skórkę pomarańczową i orzechy drobno pokroić (trochę skórki i kilka orzechów zostawić do przybrania). Do masy budyniowej dodać bakalie, 2 łyżki winiaku i wymieszać. Naleśniki posmarować masą, złożyć w chusteczkę i lekko skropić resztą winiaku. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym. Naleśniki przybrać ubitą śmietaną oraz skórką pomarańczową i orzechami. 

Nadzienie ze szpinakiem

Składniki:

  • 5 dag mrożonego szpinaku,
  • 10 dag szynki wędzonej,
  • 5 dag masła,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 10 dag startego sera (cheddar),
  • sól

>>> CIASTO MARCHEWKOWE: PRZEPIS jak zrobić ciasto marchewkowe? [KLIKNIJ]

Jak zrobić:
Szpinak rozmrozić i osączyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Z 3 dag masła i mąki sporządzić białą zasmażkę, wlać mleko i zagotować, stale mieszając. Dodać szpinak, czosnek, wymieszać i posolić. Szynkę pokroić w paseczki, podsmażyć na 1 łyżce masła i połączyć ze szpinakiem. Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła. Naleśniki posmarować masą szpinakową, zwinąć w rulony, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać serem i zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Jemy pestki słonecznika. Podajemy kilka przepisów z ziarnami słonecznika Jemy pestki słonecznika. Podajemy kilka przepisów z ziarnami słonecznika

Wszyscy wiemy, że pestki słonecznika są smaczne, prażone są znakomitym dodatkiem do dań i surówek, olej z pestek słonecznika jest chwalony za neutralny aromat. Ale to nie koniec pomysłów na pestki...

Skąd się wzięły naleśniki? [HISTORIA KUCHNI] Skąd się wzięły naleśniki? [HISTORIA KUCHNI]

Zastanawiałeś się kiedyś, skąd wzięło się jedno z najłatwiejszych i najbardziej popularnych dań? Naleśniki potrafi zrobić prawie każdy, a dowolność ich przyrządzenia sprawia, że idealnie pasują do...

Jak zrobić fałszywą tortillę z mięsem mielonym? Jak zrobić fałszywą tortillę z mięsem mielonym?

Tortilla to idealny placek do zawijania smakowitych farszów. Podpowiadamy, jak zrobić niby tortillę we własnym domu. Podajemy przepis na domową tortillę na sposób meksykański.

Aktualizacja: 03.06.2014 10:49
Autor: Delfina
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kandydatki na pierwszą damę: kim są? Co o nich wiemy? GALERIA ZDJĘĆ
Kandydatki na pierwszą damę: kim są? Co o nich wiemy? GALERIA ZDJĘĆ

Która z małżonek polityków będzie reprezentować nasz kraj jako pierwsza ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.