porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Syndrom chińskiej restauracji. Czym jest? Czy występuje naprawdę?
Syndrom chińskiej restauracji. Czym jest? Czy występuje naprawdę? Długo uchodził za miejską legendę, ale lekarze w końcu wpisali ...
Pora na szparagi - co z nimi zrobić krok po kroku. Jak jeść szparagi? Gotowanie szparagów - przepis Sezon na szparagi

SZPARAGI - jak wybierać, obierać i gotować? Gotowanie szparagów - przepis

SZPARAGI - jak wybierać, obierać i gotować? Gotowanie szparagów - przepis

Szparagi - jak je obierać, a potem przyrządzać?

fot.: mat. pras.
Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – oprócz tego, że są zdrowe, apetyczne i łatwe w przygotowaniu, to uznaje się je również za afrodyzjaki. Jeśli więc do tej pory nie pojawiły się na naszych stołach, najwyższy czas, by to zmienić! Jak może wyglądać szparagowe menu?

Jak wybierać szparagi?

W sklepie lub na sprawdzonym targowisku – sięgnijmy tylko po te, których główki są zamknięte. Ścięte końce warzyw powinny być wilgotne, a pędy połyskujące i sprężyste. Szparagi występują w trzech kolorach – każdy rodzaj ma nieco inny smak oraz wymaga innego sposobu przygotowania. Białe szparagi są bardziej włókniste od zielonych, dlatego trzeba je obrać. Sprawdzą się więc te o średniej grubości, nie cienkie. Zielone szparagi są natomiast delikatniejsze w smaku, a fioletowe mają intensywny zapach i są najsłodsze.

Jak przygotować szparagi?

Białe szparagi najpierw myjemy, a następnie obieramy, pomijając główki. Możemy użyć obieraczki do warzyw lub zwykłego nożyka. Obieranie zaczynamy pod główką i kierujemy się w dół, usuwając wszystkie włókna. Musimy odciąć również zdrewniałe końcówki. Świeże szparagi wymagają usunięcia niewielkiej części – ok. 2 cm. Im warzywa są starsze, tym większą część końcówki trzeba odciąć.

Przygotowanie zielonych szparagów jest jeszcze prostsze. Nie trzeba ich obierać, wystarczy tylko odciąć zdrewniałe końcówki. Możemy posłużyć się prostym trickiem – wystarczy wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się we właściwym miejscu.

Czas na gotowanie

Do przyrządzenia szparagów potrzebujemy wysokiego i wąskiego garnka. Możemy również pokusić się o kupno specjalnego naczynia do ich gotowania. Takie garnki mają idealną formę oraz sitko ułatwiające wyciągnięcie ich z wody. Szparagi podczas gotowania powinny być ułożone pionowo, a ich główki powinny znajdować się powyżej linii wody – miękną najszybciej, więc gotowanie ich na parze w zupełności wystarczy. By utrzymywały się w tej pozycji, można je związać nitką. Gotując zielone szparagi wodę należy posolić. Można dodać również odrobinę cukru i mleka. Szparagi powinny gotować się na średnim ogniu, pod przykryciem. Zielone będą gotowe po około 8, a białe po 10-15 minutach. Łatwo je przegotować, dlatego najlepiej jest sprawdzać ich stan widelcem – nie mogą być zbyt miękkie. Po ugotowaniu powinny mieć wciąż intensywny kolor, być jędrne i chrupiące.

Przysmak sezonu

Szparagi są bardzo wdzięcznymi warzywami. Można przygotowywać je na wiele sposobów – piekąc w piekarniku, grillując, czy gotując na parze. Można również wyczarować z nich wiele dań bez konieczności spędzania połowy dnia w kuchni. Szparagi stanowią wyśmienity dodatek do pizz, tart, zapiekanek, omletów, sałatek, makaronów. Dobrze sprawdzają się również jako przekąski czy przystawki – wystarczą odpowiednie dodatki. – Świetnie smakują w towarzystwie sosów, na przykład serowego – dodaje Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak. Pamiętajmy, że szparagi oprócz atrakcyjnego smaku i wyglądu, mają wiele wartości odżywczych, dlatego korzystajmy z sezonu i urozmaićmy nimi nasze menu. Możemy sięgać po nie o każdej porze dnia – sprawdzą się jako dodatek do omleta na śniadanie czy zapiekanki na obiad, ale również podczas kolacji – jako afrodyzjaki z pewnością rozbudzą apetyt na romantyczny letni wieczór!

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
SZPARAGI. Jakie są najlepsze przepisy na dania ze szparagami? SZPARAGI. Jakie są najlepsze przepisy na dania ze szparagami?

Własciwości szparagów zachęcają do sięgania po proste przepisy na smaczne danie ze szparagami. Jeśli nie wiesz jak obrać i jak jeść szparagi przedstawiamy przepisy idalne w sezonie na szparagi....

Szparagi z rusztu - jak je przyrządzić Szparagi z rusztu - jak je przyrządzić

Szparagi z rusztu to świetny dodatek do mięs, grillowanych ryb lub do przystawek na zimno i na ciepło, na przykład z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami, także do przepysznych sałat. Z rusztu...

Jakie MENU NA KOLACJĘ WALENTYNKOWĄ? Podajemy dobre PRZEPISY Jakie MENU NA KOLACJĘ WALENTYNKOWĄ? Podajemy dobre PRZEPISY

Walentynkowe menu to nic trudnego, wystarczy przygotować coś od serca i efekt murowany. Tego dnia nie zapomnijmy o kulinarnych afrodyzjakach. Przygotowanie ostryg czy krwistego befsztyku może nie...

Aktualizacja: 17.04.2018 20:21
Źródło: mowimyjak.pl
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Zbigniew Wodecki – kim jest? Co osiągnął?
Zbigniew Wodecki – kim jest? Co osiągnął?

Zbigniew Wodecki szerokiej publiczności znany jest przede wszystkim z wykonania ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.