porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Powidła z czereśni - owocowa uczta [łatwy przepis]
Powidła z czereśni - owocowa uczta [łatwy przepis] Kto z nas nie lubi czereśni? Sezon na te owoce ...
Zupa z żółwia Gessler - przepis. Zupa żółwiowa: sposób przygotowania. Specjalne dania Magdy Gessler - Kuchenne rewolucje

Zupa z żółwia wg Magdy Gessler [przepis]

Zupa z żółwia wg Magdy Gessler [przepis]

Tzw. fałszywa zupa żółwiowa powstaje na bazie ozorków

fot.: thinkstockphotos.com
Fałszywa zupa z żółwia? Magda Gessler przypomina dawne smaki. Zupa żółwiowa według Magdy Gessler przygotowywana jest z ozorków cielęcych. Pojawiła się zaś w restauracji Orient Express, prezentowanej w programie "Kuchenne rewolucje". Sprawdź przepis na zupę żółwiową!

Zupa żółwiowa Magdy Gessler to przedwojenna zupa z ozorków, "udająca" zupę z żółwia. Mięsa żółwia w "Kuchennych rewolucjach" Magdy Gessler być nie mogło, gdyż te miłe zwierzaki są pod ochroną. 

Fałszywa zupa żółwiowa pojawiła się w odcinku "Kuchennych rewolucji" kręconym w Lublinie, w restauracji Orient Express. 

Magda Gessler i dawne smaki

Przepis na "fałszywą zupę z żółwia" Magda Gessler zaczerpnęła z przedwojennej książki kucharskiej. Recepturę na zupę à la żółwiową podała Lucyna Ćwierciakiewiczowa w zbiorze "365 obiadów", jednej z najbardziej znanych książek kulinarnych, pochodzącej jeszcze z końca XIX w. W oryginalnym przepisie pojawiła sie główka cielęca, Magda Gessler zaproponowała zaś dodatkowo ozorki cielęce.

Zupa à la żółwiowa - przepis

Składniki:

  • 4 ozorki cielęce
  • ½ cielęcej główki
  • 2 l wody
  • 2 marchwie
  • 1 seler
  • 50 g madery lub innego czerwonego słodkiego wina
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • gałka muszkatołowa
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Magda Gessler poleca w pierwszej kolejności gotować do miękkości w wodzie z włoszczyzną cztery ozorki cielęce i pół główki cielęcej. Do wywaru należy dodać gałkę muszkatołową, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.

Następnie z wywaru trzeba wyjąć mięso. Ozorki obrać ze skórki i pokroić w cienkie paski. Zdjąć mięso z główki. Bulion cielęcy zaprawiać łyżką masła z łyżką mąki, dolać kieliszek madery. Mięso połączyć z zaprawionym bulionem. 

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Mularda, czyli kaczkogęś. Co można z niej przyrządzić?

Kaczka jest znana i ceniona już od tysięcy lat. Miliony ludzi zachwycają się jej wyśmienitym, głębokim smakiem. Od 1960 r. salony zdobywają jednak nie zwykłe kaczki, lecz mulardy - połączenie kaczora...

PIZZA łącka według PRZEPISU MAGDY GESSLER z "Kuchennych rewolucji" w Nowym Sączu - jak przyrządzić pizzę z sosem śliwkowym? PIZZA łącka według PRZEPISU MAGDY GESSLER z "Kuchennych rewolucji" w Nowym Sączu - jak przyrządzić pizzę z sosem śliwkowym?

W odcinku "Kuchennych rewolucji" zrealizowanym w Nowym Sączu Magda Gessler uczyła kucharzy restauracji Laboratorium Pizzy piec doskonałą pizzę. Specjalnie dla kulinarnych smakoszy zamieszczamy...

Jak zrobić TADŻIN według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Lublinie? Jak zrobić TADŻIN według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Lublinie?

Magda Gessler po raz kolejny odwiedziła Lublin. Tym razem ekipa "Kuchennych rewolucji" postanowiła tchnąć nowe życie w restaurację "Orient Express". Ciekawy pomysł na wnętrze przypominające...

Aktualizacja: 14.06.2016 17:35
Źródło: mowimyjak.pl
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Justyna Pochanke: kim jest? [KARIERA, RODZINA]
Justyna Pochanke: kim jest? [KARIERA, RODZINA]

Justyna Pochanke to jedna z bardziej cenionych prezenterek. Związana z ...

Mowimyjak.pl duży i popularny portal poradniczy. Nie masz pomysłu na obiad? Chcesz zabłysnąć w kuchni? Sprawdź nasze przepisy! Porady, informacje, najciekawsze przepisy, smaczne dania i skuteczne diety. Radzimy jak zrobić ciasto lub ketchup, czego nie wiemy o sushi, jak i co dobrze ugotować, co jemy w parówkach, jak uratować przypalony garnek lub przesolone danie. Gotowanie to nasza pasja. Mówimy jak zrobić sos beszamelowy. Mamy przepis na muffinki, sernik, gofry, naleśniki. Potrawy kuchni świata, polskie domowe dania i desery. Znajdziesz tu najlepsze przepisy kulinarne, dobre rady na temat pysznych ciast, sałatek i innych potraw. Sposoby przygotowania drinków, koktajli. Inspiracje kulinarne dla każdego.   Porady na każdy temat

 

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.