porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Biała kiełbasa - jak oryginalnie przygotować białą kiełbasę na wielkanocne śniadanie?
Biała kiełbasa - jak oryginalnie przygotować białą kiełbasę na wielkanocne śniadanie? Biała kiełbasa nie przypomina smakiem tradycyjnej wędzonej potrawy. Ma zarówno ...
Wielkanoc - co nakazuje tradycja?

Zwyczaje wielkanocne - co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

Zwyczaje wielkanocne - co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

Na polskim stole, oprócz jajek, króluje oczywiście wieprzowina: szynka, pieczony schab lub polędwica, boczek i biała kiełbasa.

fot.: pixabay.com
Tradycje towarzyszące Wielkanocy, najważniejszemu wydarzeniu w chrześcijańskim kalendarzu, są nieco inne w każdym kraju. Jakie są polskie zwyczaje i potrawy wielkanocne?

Wielkanoc - polskie tradycje żywieniowe

Święta Wielkanocne to największe święta chrześcijańskie, obchodzone przez wszystkich wyznawców Chrystusa na całym świecie. Tradycja ustanowiona przez pierwszych chrześcijan przetrwała już ponad 20 wieków. Ponieważ nałożyły się na nią miejscowe zwyczaje różnych ludów, tradycje świąteczne towarzyszące temu najważniejszemu wydarzeniu w chrześcijańskim kalendarzu są nieco inne w każdym kraju.

Na polskim stole wielkanocnym królują jaja, schaby, pasztety i kiełbasy. Dawniej na Wielkanoc obowiązkowo podawano pieczone prosię, faszerowane kaszą gryczaną i z chrzanem w pysku. Dziś apetyty mniejsze, więc takie danie pojawia się tylko podczas wielkanocnych przyjęć weselnych lub na bardzo wystawnych obiadach i spotkaniach rodzinnych w licznym gronie.

Na polskim stole króluje oczywiście wieprzowina: szynka, pieczony schab lub polędwice, boczek i biała kiełbasa, A czyli wszystko to, czego nie jadło się od czasu karnawału, podczas długiego postu trwającego od środy popielcowej.

Wielkanoc - trzeba uważać na tłuste potrawy

Tłustemu i ciężkiemu jedzeniu musi towarzyszyć świeżo utarty chrzan. Podaje się go ze słodką śmietaną zakwaszoną jednocześnie cytryną albo z łącznie z tartymi buraczkami, jako tzw. ćwikłę. Ile polskich domów, tyle przepisów na ćwikłę. Warto jednak poznać tradycyjną ćwikłę serwowaną od wieków na Litwie. Przyrządza się ją kilka dni wcześniej z dodatkiem sparzonego kminku. Przyprawa ta, jak wiadomo, bardzo pomaga w trawieniu ciężkich potraw, a w połączeniu z równie pożytecznym chrzanem jest niezastąpioną odtrutką na świąteczne przejedzenie.

Wielkanoc - życzenia świąteczne

Stół wielkanocny przygotowuje się w formie zimnego bufetu. Wszystkie potrawy ustawia  przeważnie od razu na nakrytym białym obrusem stole, na którym króluje Wielkanocny Baranek (symbol ofiary Chrystusa) w otoczeniu bab - drożdżowych, szafranowych i piaskowych. Wielkanocne śniadanie odbywa się po Resurekcji. Zaczynają je obowiązkowe życzenia wielkanocne połączone z dzieleniem się "święconym", w tym przede wszystkim - święconym jajkiem.

Wielkanoc - malowane jajka

"Święcone", czyli produkty zanoszone do kościoła w koszyczkach w Wielką Sobotę, to duża atrakcja dla dzieci. Tradycja nakazuje bowiem, by w koszyczku ze święconką znalazły się bogato ozdobione jajka – symbol nowego życia. Prawie w każdym polskim domu, tuż przed Świętami Wielkanocnymi odbywa się zatem wielkie zdobienie jajek. Jedni malują je specjalnymi farbkami, inni gotują jaja w łupinach cebuli i potem „kraszą”, czyli skrobiąc nożykami tworzą na skorupkach rozmaite wzory, jeszcze inni zaś posługują się popularną dawniej metodą zdobienia woskiem. Specjalnie wybrane jaja o bialutkich skorupkach znaczy się woskiem w wymyślne wzory, a dopiero potem wkłada do barwnej kąpieli. Po usunięciu wosku zostają na skorupkach białe dekoracje.

Wielkanoc - święto Paschy

Wielkanoc to w naszym klimacie czas dużej obfitości jajek, cielenia się krów i narodzin prosiaków. To dlatego właśnie podaje się takie potrawy, które zawierają ich najwięcej. Wśród deserów nie może zabraknąć paschy, czyli słodkiego białego sera ucieranego z żółtkami i dekorowanego bakaliami, a także tortów, w których jak wiadomo, musi znaleźć się sporo jaj. Biszkopt to przecież świeżo utarte żółtka z cukrem i mąką upieczone w niezbyt gorącym piecu. Przełożony słodkimi masami tworzy najpopularniejszy w Polsce tort.

Wielkanoc - mazurki

Prawdziwą specjalnością i wyróżnikiem polskiego wielkanocnego stołu są mazurki. Ich rodowód wywodzi się ze wschodnich słodyczy perskich, osmańskich i tureckich. Rzeczpospolita Obojga Narodów graniczyła bowiem przez wieki z Imperium Osmańskim, a wschodnie smakołyki, podobnie jak kobierce czy pasy kontuszowe, były u nas bardzo popularne. Daktyle, rodzynki, migdały czy figi, a także inne suszone owoce, przywozili z Orientu ormiańscy kupcy. Orzechy włoskie i morele uprawiano także powszechnie na południowych kresach Rzeczpospolitej – tereny na południe od Lwowa, jeszcze do lat trzydziestych XX wieku, znane były jako orzechowe zagłębie.  W każdym domu gromadzono jesienią worki orzechów, z których wypiekano zimą rozmaite placki i ciasta. Orzechy – jak wiadomo – doskonale się przechowują, można je więc wykorzystywać przez cały rok. Na przednówku, gdy brakowało świeżych owoców – tylko owoce suszone oraz orzechy i miód były podstawą słodkiej kuchni.               

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Zobacz koniecznie
Kolory pisanek - poznaj znaczenie poszczególnych barw świątecznych jajek. Kolory pisanek - poznaj znaczenie poszczególnych barw świątecznych jajek.

Jak nakazuje tradycja, w Święta Wielkanocne malujemy pisanki. Co symbolizują poszczególne barwy wielkanocnych jaj? Jakie kolory wybrać, aby nadać konkretnego znaczenia swoim pisankom?

Faszerowane jajka z kaparami, tuńczykiem i oliwkami - 3 pomysły na wielkanocny farsz. Faszerowane jajka z kaparami, tuńczykiem i oliwkami - 3 pomysły na wielkanocny farsz.

Wielkanocne śniadanie nieodłącznie kojarzy się nam z jajkami z majonezem. Wystarczy kilka składników, a zwyczajny majonez zmieni się w oryginalne nadzienie. Oto 3 pomysły na farsz, którym można...

Jajka wielkanocne - tradycje wielkanocne związane z jajkami. Jajka wielkanocne - tradycje wielkanocne związane z jajkami.

Pisanki służyły nie tylko do ozdoby, ale także do zabawy. Miały też znaczenie w ludowej medycynie - chroniły zwierzęta przed chorobami, leczyły ludzi. Strzegły także domostwa przed złymi mocami,...

Aktualizacja: 08.07.2016 13:26
Autor: bkz
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Jacek Borcuch - kim jest?
Jacek Borcuch - kim jest?

Jacek Borcuch to człowiek kina. Znamy przede wszystkim z filmu ...

Mowimyjak.pl; Podpowiadamy jak zorganizować uroczystości. Chcesz wiedzieć jak zorganizować chrzciny? Mówimy jak zorganizować Komunię Św. dla dziecka! Radzimy jak znaleźć prezent dla młodej pary. Sprawdź dział uroczystości! Zobacz, jak świetnie może wyglądać sala na zabawę. Gdzie zorganizować wesele? Jak dobrać catering? Gdzie kupić dekoracje? Jak ubrać się na imprezę? Mówimy jak powinien wyglądać wieczór panieński. Dokąd na wieczór kawalerski? Dowiedz się, jak przygotować się do ślubu. Co podarować ukochanemu na walentynki? Wszystko o uroczystościach. Niezbędnik i poradnik dla organizujących imprezy i uroczystości.  Porady na każdy temat

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.