
Czy można zrobić sushi bez ryżu? Przepis!
Fanatycy sushi nie wyobrażają sobie tej pysznej przekąski bez ryżu. Alergicy i osoby, które nie tolerują ryżu wiedzą jednak, że możliwe jest zrobienie sushi bez ryżu. Co więcej jest tak samo pyszne, jak to tradycyjne...

Sushi: co musisz wiedzieć, zanim chwycisz za pałeczki?
Sushi powstało przez przypadek – po to, by ryby się nie popsuły, przekładano je warstwą ryżu z octem. Dziś sushi robi w Polsce ogromną karierę. Ale wiesz wszystko o tej potrawie?

Jaka ryba nadaje się do sushi?
Sushi to coś więcej niż jedzenie, przygotowanie go ma rangę misterium. Sushi to świeże ryby, najlepszej jakości ryż i prażone liście alg, a także ocet ryżowy i chrzan wasabi. Sushi to zawijanie, rolowanie i ozdabianie. Jedzenie musi pięknie wyglądać.

Jakich ryb należy unikać w sushi?
Sushi zdobyło ogromną popularność. Możemy jeść sushi w restauracjach japońskich i barach sushi, możemy je przyrządzić sami. W obu przypadkach jednak należy uważać na gatunki wykorzystywanych ryb. Jakich ryb nie powinniśmy jeść?

Z czego produkuje się wasabi - chrzan niezbędny do sushi?
W każdym zestawie sushi jest niezbędny, obok marynowanego imbiu i sosu sojowego. Wasabi ma smak chrzanu, tyle że niezwykle ostrego. Z czego robi się ten zielony specjał?
Jak jeść SUSHI? Jak posługiwać się pałeczkami?
Tradycyjna japońska potrawa podbiła podniebienia polskich smakoszy. Dla tych, którzy jeszcze nie mieli okazji, a chcieliby rozpocząć swoją przygodę z sushi, radzimy zapoznać się z naszym miniporadnikiem.
Dlaczego sushi jest szkodliwe dla Polaków?
Lubisz sushi? Miej się więc na baczności! Ewolucja sprawiła, że tylko Japończycy potrafią trawić ten przysmak. Polakom po zjedzeniu sushi grozi niestrawność i złe samopoczucie. Śladowe ilości rtęci, która akumuluje się w organizmach ryb, w przewodzie pokarmowym człowieka stają się trucizną.

Jak zrobić sushi, przepis krok po kroku
Aby zjeść sushi na kolację, nie trzeba wcale iść do drogiej restauracji. Sushi można przygotować w domu. Przepis nie jest skomplikowany.

Czego Polacy nie wiedzą o sushi?
Lubisz jeść sushi? Czy jesteś pewnien, że umiesz je prawidłowo jeść? Czy może źle się do tego zabierasz? A czy wiesz, czego nie powinno być w sushi? Sprawdź, czy wiesz wszystko na temat tego dania.

Przepis na warzywne sushi. Jak łatwo i szybko zrobić sushi z warzyw?
Zaskocz swoich przyjaciół, podając im podczas kolejnej wizyty warzywne sushi. Mówimy jak w prosty sposób zrobić sushi.

Jaką rybę wybrać do SUSHI? Jakie ryby najlepsze do jedzenia na surowo?
Przyrządzając sushi możesz wybierać wśród różnego rodzaju ryb. Najważniejsze, by były świeże. Podpowiadamy, jakie ryby są najlepsze do zjedzenia na surowo.

Zalety kuchni azjatyckiej: dlaczego jest zdrowa?
Sushi i chińszczyzna na dobre zadomowiły się na polskich stołach. I bardzo dobrze, bo kuchnia azjatycka ma wiele zalet nie tylko kulinarnych, lecz także zdrowotnych. Zobacz, dlaczego dania azjatyckie są tak korzystne dla zdrowia!
Co jeść w Japonii?
Choć sushi bije ostatnio rekordy popularności i jest znakiem rozpoznawczym Japonii, nie jest to jedyna atrakcja kulinarna tego kraju. Warto również przyjąć do wiadomości, że sushi dostępne w Polsce ma niewiele wspólnego ze swoim oryginałem.

Algi – jak wykorzystać je dla zdrowia?
Algi morskie, czyli wodorosty, zrobiły w ostatnich latach wielką karierę w gastronomii, głównie dzięki modzie na sushi, ale także w kosmetologii i farmacji. Co warto o nich wiedzieć?
Wyszukane owoce morza, oryginalny smak i wygląd to coś, co jeszcze do niedawna zrezerwowane było dla najbardziej wysublimowanych podniebień. Dziś dania z dodatkiem surowych ryb weszły na stałe do menu Polaków. Dlaczego tak nam smakuje sushi?
Nie ma odpowiedzi na pytanie ile jest rodzajów sushi. My, Polacy, najbardziej lubimy futomaki, hosomaki i uramaki. Jeśli chcesz zobaczyć jak samodzielnie przyrządzić twoje ulubione sushi - zostań z nami. Poprosiliśmy trenera sushi, by pokazał nam w jaki sposób możemy zrobić sushi uramaki oraz temaki.
Sushi to stara potrawa wywodząca się z Indochin, która trafiła do Japoni na początku naszej ery. Większość osób wyobraża sobie, że sushi to po prostu danie przygotowane w oparciu o surową rybę. Tymczasem nazwa tej potrawy wskazuje, że chodzi tu o "kwaśny ryż". Istnieje bardzo wiele rodzajów sushi, np. maki, nigiri, tamaki itd. Poprosiliśmy trenera sushi, by pokazał nam w jaki sposób możemy stworzyć to danie w sami, w zaciszu domowym. I nie jest to wcale takie trudne!

Bruce Jenner stał się znany jako mąż Kris Jenner, która ...
-
zobacz sylwetkę