porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
HIT

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Chrup ją, jeśli chcesz poprawić koloryt skóry - regularne jedzenie marchwi nadaje cerze lekko opalony odcień. Jest ona bogatym źródłem beta-karotenu, który wykazuje właściwości antyrakowe, a po zamianie w witaminę A korzystnie wpływa na wzrok. Marchew świetnie oddziałuje na żołądek, pomaga przy zaparciach, przynosi ulgę przy wzdęciach. Można ją chrupać w całości albo startą na grubej tarce.

marchewka dodano: 13.01.2014 22:36

Czy wiesz dlaczego na twoim talerzu musi być kolorowo? Znaczenie fitoskładników, czyli składników phyto-odżywczych.

Kolory nie tylko wpływają na samopoczucie i odzwierciedlają nasz nastrój. Powiedzenie, że je się również wzrokiem, znalazło swoje naukowe uzasadnienie – barwy pożywienia może nie do końca odzwierciedlają naszą osobowość, ale powinny być wskazówką, jak zachować równowagę organizmu. Jedzenie o jakich barwach powinno się znaleźć na twoim talerzu?

dieta dodano: 25.05.2012 12:26

Sezon na dynię. Jak przygotować PIERNIK Z DYNI? Podajemy dobry przepis

Jedną z największych zalet dyni jest jej uniwersalność: odpowiednio przyprawiając żółto-pomarańczowy miąższ, możemy przygotować potrawy ostre i słone, albo słodkie desery. Słodkie – i zdrowe, bo dynia to świetne źródło beta-karotenu, ale też wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i wielu witamin...

ciasto dodano: 19.09.2012 07:42 | odpowiedz (1)

Czy kolor jedzenia wpływa na organizm? Jakie witaminy idą w parze z kolorami?

Wszystko co jemy, ma wpływ na nasze zdrowie i życie. Kolor jedzenia może zaś świadczyć o tym, jakie substancje odżywcze zawiera dany owoc lub warzywo. Dowiedz się, jakie właściwości mają owoce i warzywa w poszczególnych kolorach

chlorofil dodano: 12.09.2012 15:25

Sezon na pomidory. Dlaczego pomidor to ewenement w świecie kulinariów?

Kiedy pojawił się pomidor, nie wiadomo. Ale pochodzi chyba z Ameryki Południowej lub Środkowej, a Europa zawdzięcza go wyprawom Kolumba. Kiedyś Amerykanie zakwalifikowali pomidora jako warzywo, chociaż naukowa klasyfikacja wskazuje, że pomidor to owoc. A jego fenomen to wszechstronne zastosowanie oraz bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Dowiedz się, czemu pomidory są wyjątkowe? 

antynowotworowe działanie pomidorów dodano: 21.08.2012 16:58

Lecznicze działanie karotenoidów

Barwniki nadające warzywom i owocom intensywny czerwony, pomarańczowy i żółty kolor to karotenoidy. Zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy o szerokich właściwościach leczniczych.

karotenoidy dodano: 16.05.2015 16:03
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Adam Kraśko z Rolnik szuka żony. Kim jest? [RODZINA, KARIERA]
Adam Kraśko z Rolnik szuka żony. Kim jest? [RODZINA, KARIERA]

Adam Kraśko to bez wątpienia największa gwiazda programu Rolnik szuka ...

beta-karoten szukasz informacji, artykułów, wywiadów nt. beta-karoten. Wszystko na temat beta-karoten na Mowimyjak.pl
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.