porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
HIT

Czy arachidy są zdrowe?

Inaczej fistaszki, orzeszki ziemne. Botanicznie należą do tej samej grupy roślin, w której jest groch, fasola, soja. Dlatego mają dużo białka - najwięcej ze wszystkich orzechów - 24 g/100 g. Ale przypominają orzechy pod względem smaku i ilości tłuszczu. Mają też sporo cynku, fosforu, potasu i żelaza oraz witamin z grupy B. Lepiej unikać prażonych i solonych, a kupować naturalne w łupinach. Wytłoczony z nich olej świetnie nadaje się do smażenia, a masło orzechowe jest przysmakiem dzieci.

arachidy dodano: 04.10.2013 14:08

DIETA DZIECKA. Jak zachęcić dziecko do jedzenia?

Gdy dziecko nie ma apetytu, każda próba nakłonienia go do zjedzenia posiłku kończy się fiaskiem. Zmuszanie do jedzenia przynosi mizerny efekt, a rodzice czują się bezradni. Niejadek terroryzuje całą rodzinę, a najchętniej jadłby słodycze. Poniżej kilka porad jak zachęcić niejadka do jedzenia.

brak apetytu dodano: 05.12.2011 06:57

Czy biały ser jest zdrowy?

Twaróg jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera ono niezbędne aminokwasy, tzn. takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, więc trzeba je dostarczyć z jedzeniem (biorą one udział w tworzeniu nowych i odbudowaniu uszkodzonych komórek). Jest w nim trochę magnezu, potasu, cynku oraz witaminy A, D, z grupy B i E. Biały ser zawiera najmniej wapnia spośród nabiału. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek, trzeba zjeść niemal 1 kg twarogu.

biały ser dodano: 25.10.2013 08:26

Jak rozpoznać dobry biały ser?

Dobry biały ser jest średnio odciśnięty i gładki w przekroju. Zbyt miękki zawiera za dużo serwatki. Zbity w grudki, mączysty lub kaszkowaty świadczy o przegrzaniu skrzepu. Grudki sera powstałe na skutek zbyt silnego ścięcia białka są sprężyste, gumowate i nie dają się rozetrzeć na gładką masę. Zbyt mazista konsystencja może być skutkiem przekwaszenia mleka, niedogrzania skrzepu albo zakażenia sera drożdżakami. Świeży twaróg powinien mieć smak lekko kwaśny.

biały ser dodano: 15.12.2013 19:28

ALERGIA U DZIECKA. Jak odżywiać dziecko uczulone na białko mleka i jaja?

Jest to problem coraz większej liczby rodziców, gdyż nie wyobrażają sobie oni niejednokrotnie, by ich maluch nie spożywał mleka i jaj, które dostarczają dziecku wapnia, białka czy żelaza, niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka.

dieta dodano: 23.11.2011 07:08

Jaka jest najlepsza DIETA W II TRYMESTRZE CIĄŻY? Co jeść, a czego unikać?

Dieta w ciąży jest bardzo ważna - matka odżywia przecież nie tylko siebie. Radzimy, co jeść, a czego unikać, by nasza dieta była zbilansowana i jak najzdrowsza dla mamy i dziecka.

błonnik dodano: 17.02.2011 13:26

Czym objawia się amyloidoza?

Amyloidoza, nazywana również skrobiawicą jest chorobą, którą wywołują odkładające się w niektórych organach, białka amyloidu. Amyloid to nieprawidłowe białko, zazwyczaj produkowane przez komórki szpiku kostnego, które może się gromadzić w dowolnych tkankach i narządach w organizmie.

amyloidoza dodano: 27.12.2011 13:47

Jakie są zalety roślin strączkowych?

Nasiona roślin strączkowym są zdrowym i pożywnym zamiennikiem mięsa, bo zawierają białka, niezbędne do wzrostu organizmu oraz umacniania tkanki mięśniowej i organów wewnętrznych. Co prawda strączkowym brak pewnych aminiokwasów, zawartych w białkach mięs, ale i tak są one dość bogatym ich źródłem.

czerwona fasola dodano: 22.03.2012 19:07

Dieta rozłączna - jak działa, czy jest skuteczna?

Poznaj jedną z najprostszych diet, tzw. dietę niełączenia. Głównie chodzi o rozdzielenie spożywania węglowodanów i białek. Jednak wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia na obiad mięsa bez ziemniaków, a na śniadanie jajek bez chleba.

dieta dodano: 29.02.2012 23:43

Czy warto jeść grzyby? Jakie są najlepsze?

Rydze, kurki, kanie, maślaki , borowiki, koźlarze i pogrzybki – to najbardziej cenione grzyby . To prawdziwe polskie przysmaki spożywane w różnych postaciach: smażone, marynowane, suszone, dodawane do zup, mięs, sosów czy sałatek. Czy warto jeść grzyby? Czy poza walorami smakowymi mają jakieś wartości?

dietetycy dodano: 25.09.2012 11:32
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest Balli Marzec, muzułmanka, która chce wystartować w wyborach na prezydenta?

Brzmi zaskakująco, a jednak! Balli Marzec zdecydowała, że weźmie udział ...

białko szukasz informacji, artykułów, wywiadów nt. białko. Wszystko na temat białko na Mowimyjak.pl
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.