porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
HIT

Buraki: trzy przepisy na buraczki na zimę

Buraki są bardzo smaczne i doskonale nadają się na zupę, na jarzynkę i jako dodatek do przystawek. Warto pamiętać, że lepiej ich nie gotować tylko piec w całości, bo wtedy zachowujemy, jak najwięcej ich cennych składników.

kiszenie buraków dodano: 02.10.2014 09:22

Jedz buraczki - są zdrowe! Jak zrobić kanapkowe pesto z czerwonych buraków?

Pesto z buraczków to szybka i oryginalna w smaku pasta, która sprawdzi się na domowych imprezach w kameralnym gronie. Jak zrobić buraczkowe pesto, idelane na kanapki?

impreza dodano: 04.06.2012 13:32

Jak przygotować ZAKWAS NA WIGILIJNY BARSZCZ?

Barszcz czerwony to najpopularniejsza z zup staropolskiej kuchni. Zupa ta gościła na stołach ludzi ubogich oraz zamożnych. Barszcz czerwony jadał sam Władysław Jagiełło. W średnich wiekach buraczany kwas uważano za skuteczny lek na ból gardła.

czosnek dodano: 14.12.2012 17:30

Barszcz z uszkami na wigilijnym stole. Czy wiesz, jak je zrobić?

Barszcz z uszkami to kolejne danie którego nie może zabraknąć na naszym stole wigilijnym. Aby nasz barszcz wyszedł idealnie, zalecam zrobienie własnoręcznie uszek z kapustą i grzybami.

barszcz dodano: 13.12.2011 11:02

PRZYSMAK NARCIARZA. Jak zrobić rozgrzewający barszcz na żeberkach?

Danie urzekające w swej prostocie - zupa z wkładką plus ziemniaki ze skwarkami. Chyba każdy jadł ją podczas wakacji u babci na wsi lub licealnego wypadu w Bieszczady. Idealna na ferie, gdy trzeba bez większego wysiłku ugotować wielki gar jedzenia dla grupy zziębniętych narciarzy.

barszcz dodano: 02.02.2012 06:00

GOTOWANIE WARZYW. Jak gotować warzywa?

Warzywa są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Niestety, każda obróbka jarzyn powoduje, że tracą one swoje cenne składniki. Jednym z najbardziej korzystnych procesów jest gotowanie. Aby jednak zachować jak najwięcej zbawiennych dla zdrowia elementów należy wiedzieć, jak to robić.

czerwona kapusta dodano: 29.11.2011 12:00

Jak zrobić buraczaną zupę?

Krem z buraków ma gęstą i aksamitną konsystencję oraz lekko słodkawy, wykwintny smak. Taka zupa jest smaczna, zdrowa i ma niewiele kalorii. Zachwyci nie tylko domowników, ale też gości.

krem dodano: 18.08.2011 14:05

Sałatka z buraka i czosnku - jak zrobić? PRZEPIS

Burak czerwony to niedoceniane warzywo w polskiej kuchni. Kojarzący się wyłącznie z tradycyjnym barszczem czerwonym lub zasmażaną jarzynką nie brzmi zachęcająco dla smakoszy dietetycznej i ekskluzywnej kuchni.

przepis dodano: 07.04.2015 09:51

Kto nie powinien jeść buraków?

Nie od dziś wiadomo, że dieta ma kolosalny wpływ na stan naszego zdrowia. Choć warzywa wydają się najzdrowszym z jej elementów, nie wszystkim wolno jeść je w dowolnych ilościach. Sprawdź, kto powinien ograniczyć spożycie buraków.

dieta dodano: 08.03.2015 15:11

Jak zrobić zakwas buraczany?

To ostatnia chwila, żeby wziąć się za przygotowanie domowego zakwasu na wigilijny barszcz! Radzimy jak to zrobić. Szczelnie zamknięte butelki z zakwasem mogą stać w lodówce przez kilka miesięcy, więc dobrym pomysłem będzie przygotowanie większej ilości zakwasu, zarówno na barszcz wigilijny, jak i wielkanocny.

barszcz wigilijny dodano: 22.12.2011 09:12
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kamila Nicpoń, dziewczyna Rafała Maślaka. Kim jest?

Rafał Maślak właśnie wrócił z konkursu Mister International, gdzie zdobył ...

buraki szukasz informacji, artykułów, wywiadów nt. buraki. Wszystko na temat buraki na Mowimyjak.pl
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.