porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
HIT

Co kryje się w parówce? Jak kupować parówki, na co zwracać uwagę?

Każdy lubi parówki, bo brakuje w nich żyłek, kości, a poza tym są smaczne i łatwo się je przyrządza. Jednak przed jej zjedzeniem warto zerknać na listę składników, bo te mogą przyprawić nas o silne palpitacje serca...

jakie parówki kupować dodano: 25.10.2012 11:55

Jakich potraw spróbować w Izraelu?

Obywatele Izraela w większości pochodzą z różnych zakątków świata. Tę wielokulturowość widać szczególnie w miejscowej kuchni. Jednej z najbardziej niezwykłych na świecie. Podczas wizyty w restauracji najlepiej zdać się na szefa kuchni - wówczas otrzymamy półporcje dań, które często nie figurują w menu; mogą to być np. krewetki po kreolsku w sosie z pięciu przypraw podane z mango (w zależności od sezonu) lub okoń morski z rozmarynem i sosem balsamicznym.

Izrael dodano: 29.09.2013 09:34

Czy benzoesan jest szkodliwy?

Sól kwasu benzoesowego, czyli benzoesan sodu, to związek cieszący się złą opinią. Naukowcy odkryli, że może działać toksycznie i sprzyjać tworzeniu się komórek nowotworowych. Syntetyczny jest dość często stosowany w charakterze konserwanta żywności. Ale też można go spotkać w naturze np. w borówkach, żurawinach, śliwkach, cynamonie. Na szczęście ilości tych owoców, jakie zwykle możemy zjeść naraz, nie są na tyle duże, aby mogły zaszkodzić. Podobnie jest z cynamonem.

benzoesan dodano: 29.11.2013 17:21

Jak stopniowo zmienić nawyki żywieniowe?

Robiąc lżejszy sos do sałatki, użyj na początku więcej majonezu, a tylko odrobinę jogurtu. Kiedy już twój organizm przyzwyczai się do nowego smaku, zacznij mieszać go w proporcjach pół na pół. I nawet nie zauważysz, kiedy majonez stanie się dodatkiem smakowym do jogurtu. Mięso piecz albo grilluj. Jeśli musisz coś usmażyć, patelnię posmaruj pędzelkiem - zużyjesz znacznie mniej tłuszczu. Zupy gotuj na wywarze z indyka lub kurczaka, a zamiast śmietaną zabielaj je mlekiem.

gotowanie dodano: 11.10.2013 14:08

Jak sobie radzić z wieczornymi napadami głodu?

Jeśli często zdarza ci się podjadać wieczorem lub nawet późno w nocy to znak, że w ciągu dnia źle się odżywiasz. Jak temu zaradzić? Co robić, żeby nie podjadać i jak pokonać zachcianki jedzeniowe? Podpowiadamy jak pozbyć się wieczornego napadu głodu, wielkiej ochoty na słodkości i inne przekąski.

głód dodano: 03.10.2011 14:17

Na czym polega ekologiczne podejście do żywności?

Ekologiczne podejście do żywności to nie tylko kupowanie produktów z bioupraw. To również dbałość, aby zawartości lodówki nie lądowała w koszu. Ile razy zdarzyło wam się wyrzucić do kosza zwiędłe warzywa? U progu lata, kiedy wracają sezonowe owoce i warzywa, warto zadbać o to, by na dłużej zatrzymać ich świeżość. Rozwiązaniem są dobrej jakości, dopuszczone do kontaktu z żywnością pojemniki. Wybierajmy nie te najtańsze i zwróćmy uwagę, aby hermetyczne i próżniowe były nie tylko z nazwy.

ekologia dodano: 01.02.2014 07:30

Jak przetrwać ŚWIĘTA NA DIECIE?

Lekarz do końca roku kazał ci przejść na dietę. "Święta i dieta? To nie idzie w parze!" - myślisz zapewne głowiąc się, jak pogodzić widok półmisków wypełnionych kolejnymi pysznościami z ograniczeniami narzuconymi przez lekarza.

dieta dodano: 23.12.2012 20:42

Jak sobie radzić ze świątecznym przejedzeniem - SPOSOBY na PRZEJEDZENIE

W święta Bożego Narodzenia to czas spotkań z bliskimi przy suto zastawionych stołach. Podczas Wigilii i dwóch świątecznych dni zjadamy większe niż zwykle ilości jedzenia. Jak sobie radzić ze świątecznym przejedzeniem - sprawdzone sposoby na przejedzenie.

Boże Narodzenie dodano: 19.12.2012 15:42

Jaka jest kuchnia Podlasia?

Podlasie jest wyjątkowe i warto zapoznać się tą kuchnią, której podstawą są przetwory zbożowe - mówi Robert Sowa, słynny kucharz, który przemierza Polskę wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu zapomnianych i niespotykanych smaków Polski. Czy wiesz jakie potrawy są charakterystyczne dla kuchni Podlasia?

bób dodano: 17.11.2011 16:18

POMYSŁ NA ŚNIADANIE. Kilka propozycji, by z energią rozpocząć dzień!

Przeczytaj nasze propozycje ciepłych śniadań! Francuskie tosty, domowa granola, jajka benedict - brzmi wyśmienieć prawda? a smakuje jeszcze lepiej! Takie śniadania sprawdzają się w wolne dni, weekendy, kiedy dysponujecie czasem. Podobno tajemnica szczupłej sylwetki tkwi w mądrości, że śniadanie powinniśmy zjeść sami, obiadem się podzielić, a kolację oddać. Skoro o poranku ma być dużo i dobrze, warto wiedzieć co najlepiej zjeść.

CO NA ŚNIADANIE dodano: 20.10.2013 08:40 | odpowiedz (1)
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Małgorzata Kukiz: kim jest żona Pawła Kukiza?
Małgorzata Kukiz: kim jest żona Pawła Kukiza?

Paweł Kukiz to jeden z kandydatów, który w maju będzie ...

jedzenie szukasz informacji, artykułów, wywiadów nt. jedzenie. Wszystko na temat jedzenie na Mowimyjak.pl
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.