
-
zobacz więcej
BIAŁKO W DIECIE: dlaczego trzeba jeść więcej białka? 7 POWODÓW

Białko to budulec mięśni, katalizator odchudzania. Ile go jeść?
fot.: National Institutes of Health/Wikimedia Commons, domena publicznaCo to jest białko?
Białka to wielocząsteczkowe biopolimery zbudowane z aminokwasów. Odgrywają ważną rolę we wszystkich procesach biologicznych – m.in. katalizują przemiany biologiczne, transportują cząsteczki, służą jako przeciwciała, przekazują impulsy nerwowe, a także pełnią funkcję mechaniczno-strukturalną. Białka dzielimy na proste (zbudowane z samych aminokwasów) oraz złożone.
Dlaczego warto jeść białko?
Białko ma wiele zalet, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Białka uczestniczą w przemianie materii i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To dzięki nim możliwy jest prawidłowy wzrost i rozwój człowieka, a także regeneracja uszkodzeń.
Oto kilka istotnych powodów, dla których warto zwiększyć zawartość białka w stosowanej przez nas diecie:
• Spożywanie białka pomaga budować masę mięśniową. Białko jest głównym budulcem mięśni, więc jeśli marzymy o sylwetce kulturysty – musimy przyjmować znaczną ilość białka.
• Białko jest bardziej sycące niż tłuszcze i węglowodany,
• Przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej,
• Dostarczane w jedzeniu białko stanowi źródło energii,
• Białko w diecie korzystnie wpływa na libido (białka zawierające metioninę)
• Białka pomagają w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej i bilansu wodnego
• Aminokwasy uczestniczą w biosyntezie ciał odpornościowych, które wzmacniają i chronią organizm przed działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych.
Należy oczywiście pamiętać, że nadmierna ilość białka może być szkodliwa (może obciążać nerki i wątrobę, a także powodować niedobory węglowodanów w organizmie), dlatego dzienna dawka białka nie powinna przekraczać 2-3 g białka na każdy kilogram masy ciała.

Zanim odsłonimy nogi, ramiona i brzuszki, dobrze byłoby zrzucić kilka zbędnych „zimowych” kilogramów. Nie jest to łatwe, zwłaszcza gdy nie mamy czasu na układanie diety i przygotowywanie...

Kurze jajo to źródło wielu cennych witamin i innych składników odżywczych poprawiających pracę i funkcjonowanie organizmu człowieka. Jajko także − niestety − może alergizować i podnosić poziom złego...

Marzenia o szczupłej sylwetce robią swoje. Przynajmniej w kwesti liczby dostępnych na rynku diet. Właśnie pojawił się na nim kolejny sposób na odchudzanie – dieta OXY. Sprawdź, na czym polega ta...
Robienie wykopów, również tych pod instalacje wodociągowe i ...
-
zobacz więcej
- Czym różnią się płyty OSB od płyt MFP?
- Jak obliczyć ILOŚĆ i CENĘ GAZU potrzebnego do ogrzewania domu kotłem gazowym? Ile gazu zużywa kocioł gazowy?
- Jak uprawiać POMIDORY? Jak sprawić, by obficie owocowały?
- Wzór rozwiązania umowy z NC+. POBIERZ wzór rezygnacji z umowy o abonament
- Jak uprawiać albicję jedwabistą?
- Zamiokulkas: jak pielęgnować, podlewać, przesadzać, rozmnażać
- Jak SCHUDNĄĆ W DWA TYGODNIE? Skuteczna DIETA na 14 dni
- KROK PO KROKU: Jak zrobić print screen strony?

Mimo swoich 80-ciu lat Helena Norowicz nie ma zamiaru wycofywać ...
-
zobacz sylwetkę
- #NoBeautyInPlastic – Domoteka zaprasza na wystawę fotografii Daniela Petryczkiewicza
- Jesień w kratkę i mocnych barwach - nowa kolekcja Caterina
- Pozwól sobie na chwilę relaksu i zamień swoją codzienną pielęgnację jamy ustnej w prawdziwe spa!
- 3 zasady dobrego życia i biznesu według Zino Davidoffa
- Jak zrobić francuską tartę cytrynową?
- Witaminy – gdzie ich szukać? Do czego są potrzebne?
- Kawa - czy picie kawy zmniejsza piersi?
- Woda prosto z kranu - czy można pić kranówkę bez przegotowania?
Artykuły w mowimyjak.pl mają charakter edukacyjny. Redakcja mowimyjak.pl dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.