
-
zobacz więcej
Czym grozi zbyt szybka utrata wagi podczas odchudzania?

Gwałtowne schudnięcie - czym grozi?
fot.: Photos.com- BIAŁKO W DIECIE: dlaczego trzeba jeść więcej białka? 7 POWODÓW
- Polskie odpowiedniki superfood - modne jedzenie
- Skala ORAC - co trzeba jeść, aby zachować młodość?
- Jak ograniczyć cukier w codziennej diecie - 8 sposobów
- Wiosenna dieta z nowalijkami w roli głównej
- Jaki nabiał jest najlepszy - rady dietetyka
- Jakie jajka wybierać - rady dietetyka
- Jakie mieso kupować - rady dietetyka
- Jaki makaron wybierać - rady dietetyka
- Jakie płatki śniadaniowe wybierać - rady dietetyka
Szybkie zrzucenie kilogramów grozi anemią, która objawia się między innymi nadmierną bladością i ciągłym zmęczeniem, ospałością. Osobom, które chudną zbyt szybko, często zaczynają też wypadać włosy, a na skórze pojawiają się rozstępy i zmarszczki. Wreszcie, zbyt szybkie odchudzanie skutkuje efektem jojo - waga i tak po pewnym czasie wraca do poprzedniego stanu. Zadbała o to natura, programując ludzki organizm tak, by po okresie głodu (a tym właśnie dla naszego mózgu jest każda dieta odchudzająca) robił zapasy na przyszłość, innymi słowy – znów gromadził zapasy tkanki tłuszczowej. Ale to nie koniec zagrożeń. Do pozostałych należą:
>>> Jak działają PREPARATY WSPOMAGAJĄCE ODCHUDZANIE? [KLIKNIJ]
-
Odwodnienie. Na początku odchudzania tracimy bardzo dużo wody. Jeśli nie uzupełniamy ich w dostatecznej ilości, może dojść do odwodnienia organizmu (można poznać je po tym, że moczu jest niewiele i ma on ciemny kolor). Im szybciej chudniemy, tym więcej wody ubywa z organizmu.
-
Niedożywienie. Może do niego dojść, jeśli stosujemy bardzo restrykcyjną dietę, ograniczającą albo wykluczającą niektóre produkty. W organizmie osoby, która chudnie za szybko, brakuje wtedy składników odżywczych (jakich, to zależy od rodzaju stosowanej diety). Konsekwencją może być anemia (gdy brakuje żelaza), zaburzenia pracy serca (jeśli wraz z pożywieniem nie dostarczamy odpowiednich ilości potasu i magnezu) itp.
-
Kamica żółciowa. Nagłe zmiany w sposobie odżywiania często powodują zwiększenie produkcji cholesterolu przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości soli kwasów żółciowych. Nadmiar cholesterolu nie jest usuwany, przez co w przewodach i woreczku żółciowym tworzą się kamienie żółciowe. Objawy to ból (w okolicach wątroby). Gdy cholesterolu jest za dużo, przewody żółciowe mogą się zatkać, co skutkuje zapaleniem wątroby, trzustki albo pęcherzyka żółciowego.
-
Utrata masy mięśniowej. Gdy chudniemy za szybko, stosując restrykcyjną dietę, organizm czerpie składniki energetyczne z masy mięśniowej, a nie z tkanki tłuszczowej.
Robienie wykopów, również tych pod instalacje wodociągowe i ...
-
zobacz więcej
- Czym różnią się płyty OSB od płyt MFP?
- Jak obliczyć ILOŚĆ i CENĘ GAZU potrzebnego do ogrzewania domu kotłem gazowym? Ile gazu zużywa kocioł gazowy?
- Jak uprawiać POMIDORY? Jak sprawić, by obficie owocowały?
- Wzór rozwiązania umowy z NC+. POBIERZ wzór rezygnacji z umowy o abonament
- Jak uprawiać albicję jedwabistą?
- Zamiokulkas: jak pielęgnować, podlewać, przesadzać, rozmnażać
- Jak SCHUDNĄĆ W DWA TYGODNIE? Skuteczna DIETA na 14 dni
- KROK PO KROKU: Jak zrobić print screen strony?
Kim jest najbliższa rodzina Anny Grodzkiej? Była żona Grażyna, syn ...
-
zobacz sylwetkę
- #NoBeautyInPlastic – Domoteka zaprasza na wystawę fotografii Daniela Petryczkiewicza
- Jesień w kratkę i mocnych barwach - nowa kolekcja Caterina
- Pozwól sobie na chwilę relaksu i zamień swoją codzienną pielęgnację jamy ustnej w prawdziwe spa!
- 3 zasady dobrego życia i biznesu według Zino Davidoffa
- Jak zrobić francuską tartę cytrynową?
- Witaminy – gdzie ich szukać? Do czego są potrzebne?
- Kawa - czy picie kawy zmniejsza piersi?
- Woda prosto z kranu - czy można pić kranówkę bez przegotowania?
Artykuły w mowimyjak.pl mają charakter edukacyjny. Redakcja mowimyjak.pl dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.