porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Nadmierny apetyt - dlaczego się objadamy?
Nadmierny apetyt - dlaczego się objadamy? Jakie są przyczyny nadmiernego apetytu? Wiele osób je zbyt obfite ...
Jeśli musisz jeść mięso, wybierz kurczaka lub indyka

Dlaczego drób uważany jest za zdrowe mięso?

Dlaczego drób uważany jest za zdrowe mięso?

Mięso z drobiu jest zdrowe, pod warunkiem że będzie to np. sałatka z grillowanym kurczakiem (bez skórki!), a nie skrzydełka ze śladową ilością mięsa w pancerzu z tłustej panierki.

fot.: sxc.hu
Jesteśmy z natury mięsożerni. Niestety, dietetycy uważają, że mięso w nadmiarze szkodzi, jest szczególnie niebezpieczne dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Najzdrowsze jest mięso drobiowe - dostarcza sporo dobrze przyswajalnego białka, ale jest chude. Łatwo i szybko można je przyrządzić.

Mięso czerwone, czyli wieprzowinę, wołowinę, baraninę, możemy jadać sporadycznie, natomiast drób nawet kilka razy w tygodniu. Co wpływa na dietetyczną przewagę drobiu? Ten gatunek mięsa zawiera mniej tłuszczu, który jest lżej strawny i lepiej przyswajalny. Tłuszcz drobiowy ma więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolowego, którego nasz organizm samodzielnie nie wytwarza. Dlaczego jeszcze warto jeść drób?

Mała kaloryczność

Dzięki mniejszej zawartości tłuszczu drób jest mniej kaloryczny. Stugramowa porcja piersi kurczaka bez skóry zawiera 99 kcal, taka sama indyka - 84 kcal. Udka są bardziej kaloryczne: kurze ma 158 kcal, natomiast podudzie indycze (ze skórą) 142 kcal.

Mięso drobiowe to dobre źródło cynku i niacyny

Mięso drobiowe to świetne źródło pełnowartościowego białka, dobre źródło cynku, który wspomaga pracę układu odpornościowego i wpływa na kondycję skóry. Jest w nim też sporo witaminy PP (niacyny), która odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego, a ponadto przyczynia się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu.

Tylko bez skóry!

Najwięcej kalorii i tłuszczu (a więc i cholesterolu) jest w drobiowej skórce. Dlatego najlepiej ją od razu usunąć z surowej tuszki. Tylko przyrządzając drób pieczony, lepiej się jej pozbyć po obróbce termicznej. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste. Dietetycy nie polecają smażenia drobiu, chyba że na grillowej patelni bez tłuszczu.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Aktualizacja: 17.04.2018 15:20
Autor: J. N.
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Kim jest święty Stanisław Papczyński?

Spowiednik króla Jana III Sobieskiego, założyciel Zgromadzenia Księży Marianów, błogosławiony ...

Artykuły w mowimyjak.pl mają charakter edukacyjny. Redakcja mowimyjak.pl dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.

Diety - dieta - Jak działa Catering Dietetyczny. Jak schudnąć? Jaka indywidualna i skuteczna dieta dla Ciebie. Sposób na odchudzanie. Nadwaga przestanie być problemem. Największy serwis o dietach w Polsce. Wszystkie diety w jednym miejscu. Jaka dieta będzie dla Ciebie odpowiednia? Diety odchudzające. 24-godzinna dieta owocowa. Dieta proteinowa dr Dukana. Dieta 1000 kalorii. Dieta 1200 kcal. Dieta 1500 kcal. Dieta 3-dniowa. Sprawdź czy dobrze się odżywiasz. Diety odchudzające. Diety oczyszczające. Dieta proteinowa. Dieta kopenhaska. Dieta kapuściana. Diety forum i porady. Porady na każdy temat
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.