porady na każdy temat
Facebook Twitter Google Plus NK Newsletter Konkursy Gry online
Zioła wspomagające odchudzanie - jakie są? Przepisy na nalewki i odwary z ziół
Zioła wspomagające odchudzanie - jakie są? Przepisy na nalewki i odwary z ziół Zioła mogą skutecznie wspomagać odchudzanie. Wagę można zbijać stosując w ...

Rabarbar - na jakie schorzenia pomaga? Na co może szkodzić?

Rabarbar - na jakie schorzenia pomaga? Na co może szkodzić?

Rabarbar to wiatminowa bomba, zawiera jednak szczawiany, dlatego nie należy go jeść w towarzystwie szczawiu czy szpinaku

fot.: thinkstockphotos.com
Rabarbar to coraz mniej popularne warzywo, choć nadal w wielu domach obowiązkowo pojawia się w sezonie - jako dodatek do ciast, kompotów czy kisieli. Ta niepozorna łodyga ma wiele właściwości odżywczych, choć jedzona w nadmiarze może rzeczywiście szkodzić.

To wszystko za sprawą dużej zawartości kwasu szczawiowego. Dlatego, podobnie jak np. szpinak, rabarbar nie powinien być jedzony w zbyt dużych ilościach. Warto natomiast na pewno po niego sięgnąć, by uzupełnić swoją dietę w cenne składniki odżywcze.

Rabarbar – właściwości odżywcze

Od lat znane są oczyszczające właściwości rabarbaru. Warzywo to pomaga walczyć ze zbędnymi kilogramami – wpływa na właściwą pracę jelit, ułatwiając wypróżnianie. Dodatkowo ma bardzo mało kalorii! 100 g rabarbaru to zaledwie 9 kcal. Niestety liczba ta się znacznie zwiększa, gdy dodamy do niego cukier – zwykle bez niego się nie obejdzie, bo rabarbar jest dosyć kwaskowatym warzywem. Rabarbar zawiera witaminę C, karoten oraz przeciwutleniacze, które mają zbawienny wpływ na stan naszej skóry. Ponadto jest źródłem wapnia, magnezu, potasu, sodu i żelaza. To jednak nie koniec dobroczynnych właściwości tej niepozornej łodygi – pod wpływem wysokiej temperatury nabiera ona właściwości przeciwrakowych. Co zostało udowodnione naukowo.

Rabarbar – dlaczego szkodzi?

O negatywnych właściwościach rabarbaru mówimy głównie w kontekście jego składu, a konkretnie kwasu szczawiowego. Jego obecność w spożywanych pokarmach sprawia, że szybciej psują się zęby. Ma negatywny wpływ na nasze kości – wypłukuje z nich wapń. Ale przede wszystkim przyczyna się do powstawania kamieni nerkowych, dlatego nie jest polecany osobom mających tendencje do ich powstawania.

MATERIAŁY CZYTELNIKÓW
Aktualizacja: 01.06.2016 13:31
None
Newsletter
nie daj sie zagiąć. czytaj nas regularnie.
KTO JEST KIM?
Krzysztof Orszagh – kim jest b. RPO oskarżony ws. nielegalnych adopcji i stręczycielstwa?
Krzysztof Orszagh – kim jest b. RPO oskarżony ws. nielegalnych adopcji i stręczycielstwa?

Krzysztof Orszagh – znany prawnik, były Rzecznik Praw Ofiar – został oskarżony ...

Artykuły w mowimyjak.pl mają charakter edukacyjny. Redakcja mowimyjak.pl dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu.

Diety - dieta - Jak działa Catering Dietetyczny. Jak schudnąć? Jaka indywidualna i skuteczna dieta dla Ciebie. Sposób na odchudzanie. Nadwaga przestanie być problemem. Największy serwis o dietach w Polsce. Wszystkie diety w jednym miejscu. Jaka dieta będzie dla Ciebie odpowiednia? Diety odchudzające. 24-godzinna dieta owocowa. Dieta proteinowa dr Dukana. Dieta 1000 kalorii. Dieta 1200 kcal. Dieta 1500 kcal. Dieta 3-dniowa. Sprawdź czy dobrze się odżywiasz. Diety odchudzające. Diety oczyszczające. Dieta proteinowa. Dieta kopenhaska. Dieta kapuściana. Diety forum i porady. Porady na każdy temat
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.